De FOD Volksgezondheid lanceerde eind vorige week een nieuwe campagne om te wijzen op de gevaren van te veel medische beelden. Dat gebeurt al voor de vierde maal.
In vergelijking met onze buurlanden ondergaan Belgische patiënten veel onderzoeken met ioniserende straling. Gemiddeld ondergaat de Belg jaarlijks één radiografisch onderzoek en één Belg op vijf ondergaat een CT-onderzoek. Gevolg: de stralingsdosis door medische onderzoeken ligt in België 1,5 maal hoger dan in Frankrijk en zelfs drie keer hoger dan in Nederland. Met deze hernieuwde campagne wil de overheid de communicatie tussen arts en patiënt bevorderen. De boodschap is dat de patiënt in dialoog moet gaan met zijn arts of tandarts om te bespreken of de voordelen van een onderzoek opwegen tegen de risico’s. “Hierbij raden we de burger ook aan om niet aan te dringen op een onderzoek als de (tand)arts dat niet nodig vindt”, aldus de FOD Volksgezondheid.
Centraal in de campagne staat de website www.zuinigmetstraling.be die bezoekers informeert over medische beeldvorming. Daarbij komen zowel de voordelen bij goed gebruik als de nadelige effecten bij onnodig gebruik aan bod. Verwacht u niet aan een saaie website met daarop een resem wetenschappelijk verantwoorde items. Vermits de website in de eerste plaats bestemd is voor het grote publiek, werd extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid, onder meer door een leuke quiz over het onderwerp.
Artsen die hun kennis over het onderwerp willen opfrissen, kunnen dan weer terecht op de website van de FOD Volksgezondheid zelf (www.health.belgium.be). Daar kunnen sinds eind april de nieuwe richtlijnen over medische beeldvorming geconsulteerd worden. De richtlijnen uitgewerkt door de Belgische Vereniging voor Radiologie zijn gebaseerd op de Franse richtlijnen die in 2005 werden gepubliceerd. Die zijn op hun beurt een update van de Guideline Summary Tables, Draft fo Consultation van de European Association of Radiology uit 2002. De experten van de Belgische Vereniging voor Radiologie actualiseerden de Franse richtlijnen en pasten ze aan de Belgische situatie aan. De richtlijnen kunnen zowel op computer als tablet makkelijk geconsulteerd worden.