FeBelGen tevreden met steun aan biosimilars

20 mrt 2012

FeBelGen, de koepel van de generische farmaceutische industrie in ons land, toont zich erg verheugd met de beslissing van de regering om het gebruik van biosimilaire geneesmiddelen aan te moedigen. Dit is een van de maatregelen die de regering Di Rupo I nam in het kader van de begrotingscontrole.

De regering Di Rupo I besliste vorig weekend bij de begrotingscontrole dat de voorschrijfdoelstellingen die door artsen gehaald moeten worden, ook voor biosimilaire geneesmiddelen van toepassing zijn. De exacte modaliteiten van de maatregel zijn nog niet bekend, maar dat verhindert FeBelGen niet om de maatregel alvast toe te juichen. Volgens woordvoerder Olivier Remels kan dit een nieuwe stap zijn in de richting van een meer kosteneffectief beheer van de gezondheidszorg.

‘Tot nu toe kwam het gebruik van biosimilars in ons land niet van de grond. Dat mag verbazing wekken, want biosimilars vormen een volwaardig therapeutisch equivalent voor de veel duurdere biotechnologische merkgeneesmiddelen’, aldus Remels. Het aandeel van biosimilars in ons land steekt schril af met het aandeel dat deze geneesmiddelen in een aantal van onze buurlanden bereiken. ‘Voor bepaalde biosimilaire geneesmiddelen loopt dat op tot 70%. De mogelijke besparing is enorm. Het Riziv geeft elk jaar 51 miljoen euro uit aan de terugbetaling van merkgeneesmiddelen waarvoor er een biosimilar beschikbaar is: EPO, filgrastim en somatropine. Naar schatting de helft van de geneesmiddelen waarvan in 2013 wereldwijd het octrooi vervalt, zijn biotechnologische geneesmiddelen. In België zullen er tegen 2015-2016 naar schatting minstens tien nieuwe biosimilars bijkomen. De overeenstemmende geneesmiddelen kosten het Riziv vandaag 350 miljoen euro per jaar.’

Dat de regering biosimilars wil stimuleren, komt niet als een verrassing. De maatregel was immers ook al opgenomen in de regeringsverklaring van 7 december 2011. In dat document wordt het gebruik van biosimilars prominent naar voor geschoven als één van de instrumenten om besparingen te realiseren in het geneesmiddelenbudget. ‘De toegankelijkheid van de gezondheidszorg kan met deze maatregel alleen maar toenemen’, besluit afgevaardigd bestuurder Joris Van Assche.

Filip Ceulemans