Om de handicap van een persoon te kunnen evalueren, heeft de DG Personen met een handicap informatie nodig van de behandelende arts. Sinds juli neemt de DG zelf contact op met de arts om deze informatie door te sturen.
Alvorens een patiënt bij de DG Personen met een handicap een aanvraag indient om bijvoorbeeld een parkeerkaart of een ander voordeel te bekomen, neemt hij best eerst contact op met zijn huisarts. Die kan dan nagaan of hij over voldoende en recente informatie over de medische toestand van de patiënt beschikt om de aanvraag te onderbouwen. Is dit niet het geval, dan dringt een raadpleging zich op.
De patiënt die contact opneemt met de administratie zal gevraagd worden een online vragenlijst in te vullen om de nodige informatie te bezorgen. Hier wordt gevraagd naar administratieve informatie, maar ook informatie over zelfredzaamheid en de impact van de handicap op het dagelijks leven. Ook de naam van de behandelende arts moet hier vermeld worden. Deze procedure verloopt voortaan volledig digital. De papieren formulieren zijn afgeschaft. Zodra de online vragenlijst is ingevuld, neemt de DG Personen met een handicap contact op met de behandelende huisarts om de relevante medische informatie op te vragen. Deze aanvraag verloopt via het eHealthplatform. Huisartsen wordt gevraagd binnen een termijn van twee weken te antwoorden. Gebeurt dat niet, dan wordt een rappel gestuurd.
Er bestaat geen enkele verplichting om de procedure elektronisch af te handelen. Artsen die geen eHealthBox hebben, krijgen de documenten per post. Als een document 15 dagen in de eHealthBox blijft liggen, loopt er bij de huisarts een elektronische herinnering binnen in de eHealthbox. Na 30 dagen krijgt de patiënt de papieren (formulier 3 en 4) waarmee hij naar de huisarts kan gaan. De procedure wordt dan verder volledig afgerond zoals vroeger.
Momenteel is de elektronische procedure enkel toegankelijk voor gebruikers van Epicure, Careconnect, Healthone, Windoc en Medidoc.
Momenteel wordt ook onderzocht of er een koppeling met het rijksregisternummer mogelijk is zodat de huisarts via het EMD een bericht krijgt dat er een nieuwe aanvraag binnen gekomen is in de eHealthbox. Op termijn zou er een integratie in het EMD-pakket mogelijk moeten zijn.
Een vraag die zeker zal opduiken, is of een huisarts verplicht is gegevens uit het medisch dossier over te maken aan de DG Personen met een handicap. Uiteraard moet er enkel informatie doorgegeven worden die relevant is voor de artsen van de DG. In samenspraak met de patiënt kan een huisarts steeds beslissen bepaalde informatie niet door te sturen. De DG bekijkt in dat geval of het mogelijk is op basis van de beschikbare gegevens een beslissing te treffen. De informatie die de huisarts doorstuurt wordt sowieso enkel gebruikt in het kader van de evaluatie van de handicap en in geen geval doorgegeven aan andere organisaties.
Wat doet een huisarts die eigenlijk vindt dat zijn patiënt niet in aanmerking komt voor een erkenning? De DG vraagt enkel de relevante informatie voor de handicap door te sturen. De artsen van de DG beoordelen die informatie en kunnen eventueel bijkomende verslagen opvragen of de patiënt uitnodigen voor een raadpleging. De huisarts wordt niet op de hoogte gebracht van de beslissing die de DG heeft genomen.