Het is u misschien niet meteen opgevallen maar afgelopen maandag was het de Europese dag van de patiëntenrechten. Het Riziv greep die gelegenheid aan om het belang te benadrukken van de toestemming van de patiënt bij het elektronisch delen van zijn gezondheidsgegevens.
eGezondheid neemt een steeds belangrijker plaats in het zorgsysteem in. Maar dat project kan zich niet verder ontwikkelen zonder de toestemming van de patiënt. Door het geven van zijn ‘geïnformeerde toestemming’ voor het delen van zijn gezondheidsgegevens, aanvaardt de patiënt immers dat de zorgverstrekkers die hem behandelen informatie kunnen delen. Het delen van de gegevens vindt uitsluitend plaats in het kader van de continuïteit van de zorg en moet voldoen aan de regels van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De patiënt kan op elk moment beslissen zijn toestemming in te trekken of aangeven dat bepaalde zorgverstrekkers geen toegang tot de gegevens mogen hebben.
De patiënt kan zijn toestemming laten registreren aan de hand van zijn elektronische identiteitskaart (eID-kaart) via de toepassing eHealthConsent. Met deze toepassing kan de patiënt zijn toestemming ook intrekken, bepaalde zorgverleners uitsluiten van de uitwisselingen en zijn therapeutische relaties beheren. De patiënt kan zelf zijn toestemmingsprofiel beheren, maar kan dit ook laten doen door zijn huisarts, zijn apotheek, zijn ziekenfonds, de opnamedienst van een ziekenhuis of via het patiëntenportaal van sommige zorginstellingen of zorgnetwerken.
Dat het systeem succes kent, blijkt uit het grote aantal patiënten dat al zijn toestemming verleende om gegevens te delen. Op 6 april van dit jaar waren er dat exact 3 116 711. Dat is aanzienlijk meer dan het streefdoel van 2,75 miljoen, dat de overheid vooropgesteld had.