Nog tot 29 november kunnen huisartsen een enquête van het Riziv invullen in verband met de medische gegevensuitwisseling tussen artsen en de FOD Sociale Zekerheid in het kader van de erkenning van een handicap.
Mensen die een aanvraag indienen bij de FOD Sociale Zekerheid voor een tegemoetkoming aan personen met een handicap of voor een parkeerkaart, moeten medische informatie aanleveren zodat de FOD de handicap kan beoordelen. Sinds juli 2016 neemt de FOD zelf contact op met de huisarts van de persoon, en dit via eHealth. Als de huisarts geen eHealth-certificaat heeft of toch nog de papieren weg verkiest, gebeurt de gegevensuitwisseling via de post. Omdat het opvragen van de medische informatie niet altijd vlot verloopt, houdt de FOD een enquête bij de huisartsen. De antwoorden worden anoniem verwerkt en de conclusies van het onderzoek worden via de website en nieuwsbrief van Domus Medica bekendgemaakt. De FOD zal op basis van de enquête concrete acties uitwerken om de gegevensuitwisseling en de communicatie met de artsen verbeteren. Het invullen van de enquête neemt amper 5 minuten in beslag.
Het Directoraat-Generaal (DG) Personen met een handicap wijzigde in juli 2016 de procedure om medische gegevens uit te wisselen. Dat de uitwisseling van gegevens niet altijd even vlot verliep, had onder meer te maken met technische problemen in de verschillende fasen tussen het versturen en ontvangen van de eHealth-berichten. Onderbezetting bij het personeel en de problematische overgang naar een nieuwe software om de dossiers af te handelen leidden eveneens tot problemen.
Het DG heeft niet gewacht tot de resultaten van de enquête bekend zijn om al enkele aanpassingen door te voeren. Om te garanderen dat de arts zo snel mogelijk op de hoogte is van de vraag om informatie, krijgt hij naast een eHealth-bericht ook een brief. Tegelijkertijd krijgt zijn patiënt een brief, waarin wordt gevraagd om contact op te nemen met de behandelend arts. De termijn om te antwoorden is opgetrokken van 15 naar 30 dagen, om voldoende tijd te laten een eventuele consultatie in te plannen.
Er was een tijd een probleem met het versturen van onder andere doc- en txt-bestanden. Voortaan kunnen alle types van bestanden via eHealth naar het DG gestuurd worden, met uitzondering van zip-files. Op termijn moet het ook mogelijk zijn zip-files door te sturen. Berichten die via bepaalde softwarepakketten werden verstuurd, kwamen niet correct toe in het computersysteem van het DG. Dit werd ondertussen samen met de betrokken partijen opgelost. Omwille van de technische problemen kwamen de eHealth-berichten van de artsen niet altijd toe bij het DG. Hierdoor werden er soms ten onrechte herinneringen verstuurd. Daarom besliste het DG in juli om de herinneringen via eHealth stop te zetten.
Vul vóór 30 november de enquête in (het invullen duurt maximaal 5 minuten).