Maar liefst 110 actiepunten neemt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) op in zijn mantelzorgplan.
Meer dan één Vlaming op vier verleent zorg of biedt hulp op niet-professionele basis. Vaak gaat het daarbij om mantelzorg waarbij een naaste de ondersteuning op zich neemt voor een familielid of een kennis met een concrete zorgnood. “Voor het eerst is in Vlaanderen een globaal plan opgesteld om dit enorm maatschappelijk kapitaal te erkennen en in te zetten op goede ondersteuning”, aldus de minister bij de voorstelling van het plan dat meer dan honderd actiepunten telt. Het mantelzorgplan is opgebouwd rond vier grote thema’s: maatschappelijke erkenning en waardering van de mantelzorger; ondersteuning op maat; samenwerking tussen informele en professionele zorg; en jonge mantelzorg.
Voor huisartsen is vooral het derde thema belangrijk. Een van de actiepunten luidt daar dat de overheid in overleg moet gaan met de artsenverenigingen om ervoor te zorgen dat de huisarts een beter beeld krijgt van de mantelzorgcontext zodat hij tijdig kan doorverwijzen voor individueel advies en begeleiding. Voor Vandeurzen is het belangrijk dat de mantelzorg door de professionele zorgverstrekker erkend wordt “als een volwaardige zorgactor binnen een integrale, afgestemde zorg en ondersteuning rondom de persoon met een zorgvraag”. Hij verwacht van de professionele zorgactoren dat ze “het zorg- en ondersteuningsaanbod contextueel benaderen. De zorg en ondersteuning van de mantelzorgers behoort eveneens tot hun opdracht.”
“Actoren in de eerstelijnszorg willen we aanmoedigen om ruimte en verantwoordelijkheid op te nemen om mantelzorg te (h)erkennen en te ondersteunen: betrekken van mantelzorgers als partners in de zorg, luisteren naar noden en behoeften van de mantelzorgers, herkennen van signalen die kunnen wijzen op overbelasting, opsporen van risicosituaties en detecteren van signalen van ontspoorde zorg”, geeft de minister als richtlijn mee.
Het mantelzorgplan wordt momenteel voor advies voorgelegd aan de Seniorenadviesraad (SAR), SERV (Sociaaleconomische Raad Vlaanderen), de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en de Ambrassade. De tekst is te bekijken via de website van Jo Vandeurzen.