Een op vijf gezinnen kan medische zorg niet betalen

1 okt 2015

Ruim 1 miljoen Belgische gezinnen ondervindt problemen om essentiële medische behandelingen zoals een raadpleging bij een huisarts, tandarts of specialist en geneesmiddelen te betalen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Test-Aankoop verrichte in samenwerking met de Christelijke Ziekenfondsen. Het is waarschijnlijk geen toeval dat deze studie net nu – bij het invoeren van de verplichte derde betaler voor rechthebbende op een verhoogde tegemoetkoming.

Test-Aankoop deed een enquête bij 700 gezinnen om te weten in welke mate de Belg noodzakelijke geneeskundige zorg kan (blijven) betalen. Essentiële zorg kost een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 1276 euro na tussenkomst van het ziekenfonds en eventueel de hospitalisatieverzekering. Dat betekent dat zo’n 12% van het jaarinkomen naar gezondheidszorg gaat. Bij enkele bevolkingsgroepen weegt dit echter zwaarder door dan bij anderen: gezinnen die maandelijks moeten rondkomen met een inkomen van minder dan 1000 euro (16% van het inkomen), gezinnen met een chronisch ziek gezinslid (18% van het inkomen) en eenoudergezinnen (25% van het inkomen).

lege zakken grDe bestaande maatregelen om essentiële zorg aan iedereen beschikbaar te stellen (maximumfactuur, verhoogde tegemoetkoming, derde betaler en speciaal statuut voor mensen met een chronische aandoening) volstaan volgens Test-Aankoop niet om iedereen binnen het zorgstelsel te houden. 5% van de gezinnen diende het afgelopen jaar een behandeling stop te zetten omwille van de eraan verbonden kosten. 20% stelde om dezelfde reden een behandeling uit en 7% zag meteen van de behandeling af. Vooral tandzorg (12%) en oogzorg (7%) worden op de lange baan geschoven. “Naast uitstel van een behandeling en het aankloppen bij derden om financiële hulp, schroeven Belgen ook geregeld andere uitgaven terug om de behandeling alsnog te kunnen bekostigen. Reizen, kleding, vrijetijdsbestedingen en hobby’s worden het eerst van de prioriteitenlijst geschrapt. Soms gaat het echter verder dan dat. 16% stelde al eens noodzakelijke werkzaamheden in huis uit, 7% bespaarde op voeding en 9% op verwarming. De respondenten die het vaakst moesten afzien van deze basisbehoeften, kampten eveneens met de zwakste gezondheidstoestand”, aldus Test-Aankoop.

Samen met de Christelijke Ziekenfondsen stelt Test-Aankoop daarom een aantal maatregelen voor:

  • De invoering van maatregelen om de ereloonsupplementen in te dijken in de ambulante praktijk (voor niet-geconventioneerde artsen) en in de ziekenhuizen voor eenpersoonskamers;
  • Overconsumptie in bepaalde domeinen aan te pakken de vrijgekomen middelen te investeren in de terugbetaling van sectoren waar zich problemen voordoen, zoals tand- en oogzorg.

“De uitdaging ligt er dus in om met het budget dat voorhanden is, de kwaliteit en betaalbaarheid te handhaven”, besluiten Test-Aankoop en CM