Educatieverstrekkingen voor diabetespatiënten

29 mrt 2018

Vanaf 1 mei kunnen bepaalde diabetespatiënten die gevolgd worden via het zorgmodel ‘Opvolging van een patiënt met diabetes type 2’, gebruikmaken van terugbetaalde educatieverstrekkingen.

Een patiënt heeft recht op terugbetaalde educatieverstrekkingen op voorwaarde dat hij een zorgmodel ‘Opvolging van een patiënt met diabetes type 2’ heeft en behoort tot de subdoelgroep die tussen 15 en 69 jaar oud is en een cardiovasculaire risicofactor heeft (BMI hoger dan 30 en/of arteriële hypertensie). Bovendien moet hij de verstrekking krijgen op voorschrift van een huisarts.

De educatieverstrekking zelf kan door diverse zorgverstrekkers verleend worden al naargelang de noden van de patiënt. Een diabeteseducator geeft uitleg over ziekte en levensstijl, een diëtist over het te volgen dieet, een apotheker spoort aan tot therapietrouw, een verpleegkundige ondersteunt het zelfmanagement en kinesitherapeuten sporen aan tot lichaamsbeweging. Diabeteseducatoren, diëtisten en apothekers kunnen de educatie zowel individueel als in groep geven. Thuisverpleegkundigen kunnen het enkel individueel en aan huis bij de patiënt geven. Voor kinesitherapeuten geldt het tegenovergestelde: zij moeten de diabeteseducatie geven aan een groep patiënten. Een individuele verstrekking educatie duurt een half uur, een groepszitting twee uur voor een groep van maximaal tien patiënten. De patiënt met diabetes heeft recht op maximaal vier educatieverstrekkingen per jaar (individueel, in groep of een combinatie van beide). Het Riziv betaalt de educatieverstrekking integraal terug.


Zie ook: Bepaalde diabetespatiënten volgen via terugbetaalde educatieverstrekkingen - Riziv