Ebolarichtlijn voor huisartsen komt er aan

11 dec 2014

De aandoening die de laatste maanden de media zowel in binnen- als buitenland beheerste, is ongetwijfeld ebola. Oorspronkelijk een endemische ziekte in het binnenland van Congo, groeide ebola uit tot een echte epidemie, voorlopig voornamelijk in West-Afrika. Maar hoe moet u als huisarts omgaan met een eventueel geval van ebola in uw praktijk? Een antwoord op die vraag krijgt u op 18 december in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

ebola grSinds de Wereldgezondheidsorganisatie op 8 augustus van dit jaar de uitbraak van ebola in West-Afrika erkende als een 'public health emergency of international concern' nemen verschillende landen maatregelen om de strijd tegen de ziekte aan te gaan. Zo ook België. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) benoemde in oktober dr. Erika Vlieghe tot ebolacoördinator. Een van haar eerste actiepunten was het betrekken van de huisarts bij de aanpak van ebola. Daarom ontwikkelde ze samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een richtlijn voor huisartsen. Die wordt in samenwerking met Domus Medica op donderdag 18 december voorgesteld in het ITG.

In het weekblad Med-Sfeer licht dr. Vlieghe al een tipje van de sluier op. Het eerste wat daarbij opvalt, is dat men de paniek en hysterie die rond ebola heerst, wil wegwerken. Het is een besmettelijke ziekte, ja maar wel veel minder besmettelijk dan bijvoorbeeld bof, kinkhoest of mazelen. Bovendien is het virus vrij makkelijk te doden met behulp van water en zeep, de klassieke ontsmettingsmiddelen, uv-licht en uitdroging. Wanneer een huisarts het vermoeden heeft dat een van zijn patiënten ebola heeft, moet hij zich drie vragen stellen: Was de patiënt de afgelopen drie weken in een gebied waar de ziekte epidemisch is? Heeft de patiënt daar contact gehad met mensen die aan de ziekte lijden of is hij in contact geweest met lichaamsvocht van een zieke? Vertoont de patiënt symptomen zoals koorts, braken en/of diarree?

Meer details krijgt u te horen op het avondseminarie "Is België klaar voor ebola? De rol van de huisarts" op donderdag 18 december van 20 tot 22 uur in het ITG (Aula Janssens, Sint-Rochusstraat 43 in 2000 Antwerpen). Emmanuel Bottieau (ITG) geeft een introductie over het virus, de geschiedenis, de epidemiologie en het ziektebeeld. Marjan Van Esbroeck (ITG) geeft vervolgens meer uitleg over de laboratoriumdiagnostiek van ebola, waarna Erika Vlieghe zich afvraagt of "België klaar is voor ebola? Van luchthaven tot opname, overleven of begrafenis". De avond wordt afgesloten met praktische richtlijnen voor huisartsen bij een mogelijke ebolacasus. Deze richtlijnen worden gebracht door Fons Van Gompel (ITG) en Yves Rossiers (Domus Medica).

Wie zo lang niet kan wachten, kan al eens een kijkje nemen op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (www.nhg.org/actueel/nieuws/wat-u-als-huisarts-moet-weten-over-ebola). Daar zijn al enkele richtlijnen voor huisartsen terug te vinden, die deels ook gebruikt kunnen worden door huisartsen in Vlaanderen.


Zie ook: alle informatie over ebola in België is gebundeld op www.info-ebola.be.