e-Gezondheid valt niet meer te stuiten

16 okt 2015

Bijna twee miljoen Belgen gaven al hun toestemming voor de beveiligde elektronische uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers. Een evolutie die minister van Sociale Zaken en Volksgezonheid Maggie De Block (Open VLD) plezier doet.

“e-Gezondheid is vertrokken als een hogesnelheidstrein”, stelt de minister vast. “Het gebruik van digitale technologieën binnen de gezondheidszorg hou je niet meer tegen. Het gaat zelfs zodanig snel dat we het eerste Actieplan e-Gezondheidszorg 2013-2018 nu al hebben moeten actualiseren.” Deze actualisatie van het plan werd gisteren (woensdag 14 oktober) voorgesteld door De Block en haar acht regionale collega-ministers. Het vernieuwde plan telt twintig concrete actiepunten. De belangrijkste aanpassingen in vergelijking met de eerste versie van het plan, zijn een nog grotere focus op multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverstrekkers, het volledig nieuwe luik mobile health en de extra aandacht die besteed wordt aan een gezondheidszorg met zo weinig mogelijk paperassen. Daarbij wordt een van de doelstellingen dat alle huisartsen vanaf 1 januari 2018 het getuigschrift voor verstrekte hulp elektronisch naar het ziekenfonds zouden doorsturen. Meteen ook het einde van de gekleurde kleefbriefjes van de ziekenfondsen.

De evolutie van het aantal Belgen dat zijn toestemming geeft om op een beveiligde manier elektronische gegevens tussen zorgverstrekkers door te sturen, is bepaald spectaculair te noemen. In oktober 2014, dus een jaar geleden gaven 352.000 Belgen hun toestemming. Begin deze maand was dat opgelopen tot 1,93 miljoen. In juli van vorig jaar wisselden zorgverstrekkers 2,5 miljoen berichten uit via de beveiligde eHealthBox. In juli van dit jaar steeg dat tot 3,7 miljoen. Elke maand vragen zorgverstrekkers – vooral apothekers – meer dan 11 miljoen keer naar de verzekerbaarheid van een patiënt.

“We zien dat huisartsen en apothekers sinds dit jaar steeds meer gegevens met elkaar delen via Vitalink en dus meer en meer digitaal samenwerken, in het belang van hun patiënten. Vlaanderen investeert dan ook al jaren in de opleidingen, de technologie en de cultuurshift die nodig zijn om zorgverleners meer te laten samenwerken rond én met hun patiënten. Die inspanningen worden nu versterkt door het gemeenschappelijke engagement van de verschillende overheden in ons land”, is ook Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) erg tevreden.

In de nabije toekomst zullen mobiele apps (mobile health of m-health) niet meer weg te denken zijn in de gezondheidszorg. Het nieuwe actieplan bestaat daar dan ook aandacht aan. Mobiele apps zijn een nog jong domein dat om een duidelijk kader vraagt. Prioriteit nummer één is de kwaliteit van zowel de apps als het gebruikte toestel. Daarbij moeten ook de privacy en de veiligheid van de persoonlijke en medische gegevens gegarandeerd worden. Er is dan ook nood aan meer wetenschappelijke en praktijkevidentie om dit alles in kaart te brengen. Ten slotte moet m-health volgens de ministers ook een plaats krijgen in het vergoedingssysteem van zorgverstrekkers. Nog dit jaar wordt een aantal proefprojecten gelanceerd.


Meer informatie: www.plan-egezondheid.be.


Informatiefilmpje over patient consent

{module Informatiefilmpje patient consent}