Domus Medica schrijft open brief aan CTG

26 apr 2012

Maandag stuurde Domus Medica een open brief aan de leden van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) naar aanleiding van de gewijzigde terugbetaling van tiotropium (Spiriva®) en de overplaatsing ervan naar hoofdstuk IV. Hierdoor wordt het voorschrift onderhevig aan voorafgaande controle door de geneesheer-adviseur van het ziekenfonds. Domus Medica vraagt dat de overheid haar als een echte partner in het gezondheidszorgbeleid beschouwt.

Op 1 april werd de terugbetaling van tiotropium (Spiriva®) gewijzigd en kreeg het geneesmiddel het statuut van geneesmiddel van hoofdstuk IV. De maatregel past in de beslissingen van de regering om te besparen in de sociale zekerheid. Het aantal patiënten dat Spiriva® voorgeschreven kreeg, steeg de afgelopen sterk. In 2006 waren er 78.062 patiënten die het middel namen, in 2010 was dat gestegen tot 114.800. Uiteraard heeft dat ook zijn repercussies op de uitgaven van het Riziv. In 2006 bedroegen die bijna 19 miljoen euro, 2010 was dat gestegen tot meer dan 28,3 miljoen euro. Daarmee komt Spiriva® op de derde plaats van de geneesmiddelen binnen hoofdstuk IV (na Humira® en Enbrel®).

Domus Medica heeft er geen bezwaar tegen dat de overheid het voorschrijven volgens de regels van evidence-based medicine wil promoten, EBM is immers geen loos begrip voor de Vlaamse huisartsen. De huisartsen beseffen tevens dat besparingen nodig zijn, en willen daarbij helpen. Vermits Spiriva® in 80% van de gevallen voorgeschreven wordt door een huisarts (20% door pneumologen), was dit een uitgelezen kans om de huisartsen bij het dossier te betrekken. Domus Medcia heeft echter veel vragen bij de manier waarop het dossier is aangepakt. “De nieuwe regeling leidt tot een nieuwe vloed aan administratie en tot het ontbreken van de behandeling bij patiënten met matig en ernstige COPD.” Domus Medica vreest dat door een onoordeelkundig gebruik te maken van EBM die EBM met het badwater weggegooid zal worden.

KCE

Het KCE stelde in een recent rapport dat tiotropium in vergelijking met een gelijkaardig geneesmiddel geen voordelen biedt, maar wel veel duurder is: tiotropium kost 1,37 euro per DDD tegenover 0,84 euro voor formoterol en 0,75 euro voor salmeterol. “Welke maatregelen neemt de overheid om de uit de pan swingende prijs voor Spiriva® terug te brengen tot een niveau zoals door het KCE aanbevolen? Waarom kan de overheid geen succesvolle onderhandelingen voeren met de firma die het product op de markt brengt? Waarom kan de terugbetaling van Spiriva® niet verlaagd worden tot het niveau van de andere langwerkende bronchodilatatoren?”, vraagt Domus Medica zich af.

De CTG stelde oorspronkelijk voor om nieuwe spirometrie-onderzoeken te laten uitvoeren bij patiënten die reeds het geneesmiddel kregen. “Hoe valt dat te rijmen met besparingen?” vraagt Domus Medica zich in de open brief af. “Extra en overbodig spirometrisch onderzoek is een belasting voor de patiënt met een chronische aandoening, demotiverend voor de verwijzende en uitvoerende arts en een financiële meerkost voor de ziekteverzekering”, somt Domus Medica de talrijke nadelen op. Ook het Riziv liet de CTG weten het weinig zinvol te vinden om deze onderzoeken opnieuw te laten uitvoeren. Bij monde van administrateur-generaal Jo De Cock stelde het Riziv daarom begin deze week voor een overgangsregeling in te voeren tot 30 september 2012 waardoor patiënten die vandaag over een spirometrie beschikken waaruit blijkt dat ze beantwoorden aan stadium II, III en IV niet aan een nieuw onderzoek onderworpen moeten worden. De oproep van Domus Medica en Riziv leverde resultaat op, want dinsdag besliste de CTG om de overgangsperiode in te voeren.

Partner

Nog een minpunt voor Domus Medica is de manier waarop de eerste aanvraag van een huisarts met een opleiding spirometrie dient te gebeuren. Voor Domus Medica is het duidelijk: het verkeerde niveau wordt hier administratief belast. In plaats van aan huisartsen te vragen een afschrift van het attest van de opleiding voor te leggen, zouden de ziekenfondsen dat zelf moeten opvragen bij het Riziv en de accrediteringscommissie, die over deze gegevens beschikken.

Voor Domus Medica is deze zaak een soort metafoor voor de manier waarop instanties als de CTG het nalaten om de huisartsen, hier bij monde van Domus Medica, als een echte partner in het gezondheidsbeleid te beschouwen. “Domus Medica is alvast bereid om op een constructieve manier mee te werken aan een gezonde eerste lijn”, besluit voorzitter Maaike Van Overloop de open brief.


 

Meer informatie