“Dokter, ik begrijp u niet”

2 jun 2016

Vier Belgen op tien begrijpen niet wat hun huisarts hen vertelt. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Bijna twee Belgen op tien vinden dat hun huisarts tijdens een raadpleging moeilijke woorden gebruikt. Ook een deel van de patiënten dat niet meteen aangeeft dat de huisarts moeilijke woorden gebruikt, geeft aan dat ze lang niet alles begrepen hebben van wat hun zonet gezegd is. Zes Belgen op tien zeggen dat ze hun huisarts heel goed begrijpen, de vier andere doen dat niet.

Gezondheidswijsheid (het vermogen van iemand om gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en te gebruiken om zo de gezondheid in eigen handen te nemen) heeft grote invloed op de mate waarin de patiënt de behandeling volgt zoals het hoort. Uit hetzelfde onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat patiënten die hun huisarts niet goed hebben begrepen, dubbel zo vaak vergeten hun voorgeschreven geneesmiddelen (regelmatig) in te nemen. Zij ondergaan minder door de huisarts voorgeschreven onderzoeken, komen minder vaak naar de opvolgraadpleging en volgen de levensstijladviezen van hun huisarts minder goed op dan andere patiënten.

niet begrepen grHuisartsen hebben er nog volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle belang bij om duidelijke uitleg aan hun patiënten te verschaffen. Gevraagd naar de reden waarom ze een huisarts kiezen, komt ‘de goede uitleg van de arts’ op de derde plaats. In de meeste gevallen vraagt de patiënt zelf wel naar bijkomende informatie, maar toch durft 4% van de Belgen geen bijkomende vragen te stellen wanneer iets niet duidelijk is. Beschikken ze niet over de noodzakelijke informatie, dan zoeken bijna patiënten (9 op 10) zelf bijkomende informatie. Meestal op internet, maar ook in de naaste omgeving en bij kennissen die in de medische sector zitten. De ziekenfondsen worden door amper 16% van de patiënten om bijkomende informatie gevraagd.


Zie ook: www.mloz.be