Dementie: wat we niet mogen vergeten

14 apr 2016

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vaardigde onlangs nieuwe aanbevelingen uit over de diagnose van dementie, de gedragsaspecten en de bijbehorende ethische kwesties.

Dementie is een probleem waarmee de (Westerse) wereld in steeds grotere mate geconfronteerd wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) schat dat het aantal mensen met deze aandoening tussen 2012 en 2050 zal verdrievoudigen. In hetzelfde rapport van de WGO staat te lezen dat amper 20 tot 50% van de gevallen van dementie gediagnosticeerd wordt en vaak laattijdig. Er mag dan geen geneesmiddel zijn dat deze ziekte geneest, een optimale combinatie van zorgverlening en diensten kan de gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving wel danig verlichten.

Dementie is een complex probleem dat impact heeft op meerdere domeinen. Onze kennis over de problematiek neemt de laatste jaren bovendien sterk toe. Daarom pleit de HGR voor de organisatie van dementieopleidingen voor medisch personeel, zodat die op de hoogte zijn van de nieuwste evoluties op vlak van preventie, diagnose en behandeling. “De huisarts speelt, samen met de specialist, een belangrijke rol in de gedeelde zorgverstrekking”, meent de HGR. Op de tweede lijn dient in de diagnosecentra teamwerk sterk aangemoedigd te worden.

zakdoek grZowel de initiële opleiding van zorgverstrekkers als de voortgezette opleiding moet meer en betere informatie verstrekken over detectie en dagelijkse zorg van de aandoening. Artsen (en andere zorgverstrekkers) moeten bewust gemaakt worden van het belang van dementie. Ze moeten kennis maken met mogelijke oplossingen, met potentiële tools om de eerste signalen te herkennen en met de verschillende behandelingen die al bestaan of die in ontwikkeling zijn. “In dat opzicht lijkt het nuttig opleidingsprogramma’s over dementie te voorzien. Die opleiding moet specifiek ingaan op vroegtijdige dementie aangezien de symptomen in dat geval niet altijd tijdig herkend worden door de zorgverstrekkers. Levenslang leren voor zorgverstrekkers in de dementiezorg verdient de voorkeur op een eenmalige cursus van één dag en moet worden gekaderd binnen een ruimer dementiebeleid van een instelling.”

Niet alleen de zorgverstrekkers, ook het grote publiek moet beter geïnformeerd worden. Zo kan de bevolking preventieve maatregelen aangeleerd worden in de sfeer van de omgevingsfactoren (bijvoorbeeld inactiviteit). De HGR benadrukt dat het cruciaal is om correctie informatie over dit onderwerp te verstrekken aan de hele samenleving. “Een juister beeld van wat cognitieve stoornissen en gedragsstoornissen zijn, is immers noodzakelijk om de signalen tijdig te herkennen.” Correcte informatie is ook van belang om stigmatisering van mensen met dementie tegen te gaan.


Zie ook: de website van de Hoge Gezondheidsraad