Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) voert de strijd tegen hiv en aids op. De kamercommissie Volksgezondheid besprak deze week haar voorstel over de afname van hiv-tests door niet-gezondheidswerkers en nog deze week wordt de zelftest voor de opsporing van hiv verkrijgbaar in de apotheken.
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) lanceert een informatiebrochure om de zelftesting zo goed mogelijk te omkaderen. Ten slotte wordt de uitbreiding van de terugbetaling van hiv-remmers met een maand vervroegd naar 1 december 2016.
De hiv-zelftest en het voorstel van de minister om ook niet-gezondheidswerkers hiv-tests te laten afnemen, zijn bedoeld om de drempel te verlagen voor mensen om zich te laten screenen. Dat is belangrijk omdat hiv die in een vroeg stadium werd opgespoord, zorgt voor een snellere en betere behandeling van de patiënt. Bovendien wordt zo het risico op bijkomende besmettingen verlaagd. De zelftest is sinds woensdag (23 november) verkrijgbaar in de apotheken. Omdat het belangrijk is dat de test correct gebruikt wordt, lanceerde het WIV gelijktijdig een informatiebrochure ter ondersteuning van de test. Momenteel is de brochure al te bekijken op de website van het WIV, maar het is de bedoeling dat ze later ook op andere websites te consulteren is. Het voorstel van Maggie De Block om ook niet-gezondheidswerkers hiv-tests te laten afnemen, is een logisch gevolg van een advies dat de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar verleende.
Eerder deze maand besliste minister De Block om de terugbetaling van hiv-remmers uit te breiden naar alle patiënten die besmet zijn met hiv, ongeacht hun ziektestadium. Normaal gezien trad deze aangepaste terugbetaling in werking op 1 januari 2017, maar dit wordt nu vervroegd naar 1 december 2016. Dan komen er ook enkele nieuwe hiv-remmers op de markt. Volgens de huidige voorwaarden kunnen hiv-patiënten pas rekenen op terugbetaling van hiv-remmers als hun afweersysteem gezakt is tot onder een welbepaald niveau. Dat criterium schrapt minister De Block nu, waardoor hiv-patiënten sneller toegang krijgen tot medicatie. Dankzij de versoepeling zullen deze mensen kunnen rekenen op een betere behandeling. Tegelijkertijd zal ook het risico op het overdragen van de besmetting verminderen.
Zie ook: 'Een hiv-zelftest wordt vanaf morgen in sommige Belgische apotheken verkocht' op de website van het WIV