Een jaar geleden (27 juli 2015) sloot minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block het Toekomstpact af met de farmaceutische industrie. Een jaar later blikt ze tevreden terug.
Het Toekomstpact tussen de overheid en de farmaceutische industrie moet vooral de patiënt ten goede komen. “Na één jaar stel ik vast dat de patiëntenfactuur in de periode 2015-2016 met 34 miljoen euro daalde en dat de overheid 151 miljoen euro bespaarde”, aldus de minister. “Elk jaar kunnen we 350 miljoen euro investeren in innovatie. Dit jaar konden we zo bijvoorbeeld starten met de terugbetaling van immunotherapie bij huidkanker.”
Een vlottere en snellere toegankelijkheid van innovatieve therapieën gekoppeld aan een lagere geneesmiddelenfactuur blijft de belangrijkste pijler van het pact. De drie andere pijlers waarop het Toekomstpact steunt, zijn er over waken dat ons land koploper blijft in de ontwikkeling van nieuwe en innovatie geneesmiddelen, een strikte deontologie en ten slotte budgettaire voorspelbaarheid en duurzaamheid.
De Block somt een aantal realisaties op die het voorbije jaar al werden gerealiseerd:
-
Ongeveer 3.700 patiënten met ‘unmet medical needs’ voor wie er momenteel geen doeltreffende behandeling bestaat, krijgen sneller toegang tot innovatieve geneesmiddelen. Ze krijgen geneesmiddelen tot twee jaar voor de terugbetaling is goedgekeurd.
-
Samen met Nederland, Luxemburg en Oostenrijk wordt er met de farmaceutische bedrijven onderhandeld om de prijs van weesgeneesmiddelen binnen de perken te houden.
-
Het supplement dat de patiënt betaalt voor een terugbetaald geneesmiddel bedraagt sinds 1 maart van dit jaar maximaal 5 euro (was 10,8 euro). Dit betekent een besparing van 3,2 miljoen euro voor de patiënt en van 0,9 miljoen euro voor de overheid.
-
De campagne ‘Goedkoopst voorschrijven’ bij huisartsen leidde tot een toename van het aantal voorgeschreven goedkoopste geneesmiddelen met 5% van 45 tot 50%. Basparing voor de patiënt: 13 miljoen euro; voor de overheid 29,8 miljoen euro.
Tijdens de ministerraad van 24 juni 2016 werden vier bijkomende maatregelen goedgekeurd die in de loop van de komende maanden in voege zullen treden:
-
Geneesmiddelen die voorheen voor volwassenen, maar niet voor kinderen werden terugbetaald, worden voortaan automatisch ook voor kinderen terugbetaald. Kinderen krijgen daardoor toegang tot deze geneesmiddelen na twee maanden, in plaats van na twaalf maanden.
-
Patiënten krijgen vanaf 2017 nieuwe geneesmiddelen twee maanden sneller terugbetaald dan vandaag.
-
Vanaf 1 januari 2017 zijn fabrikanten verplicht om telkens wanneer een geneesmiddel onbeschikbaar is gedurende twee of meer weken dat te melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Momenteel moeten enkel definitieve onbeschikbaarheden gemeld worden.
-
Geneesmiddelen die na verloop van tien jaar nog voldoen aan de definitie van weesgeneesmiddel worden gedurende een periode van maximaal vijf jaar vrijgesteld van de belasting op geneesmiddelen, weliswaar op voorwaarde dat er geen ander alternatief op de markt beschikbaar is.
Op deontologisch vlak kwamen de minister en de industrie tot een akkoord over de zogenaamde ‘Sunshine act’ voor meer transparantie. Vanaf 2017 moeten farmaceutische bedrijven alle schenkingen en voordelen (in geld en in natura) die ze toekennen aan zorgverstrekkers of organisaties uit de gezondheidssector publiceren op een website.