COVID-19, een beroepsziekte?

16 apr 2020

Wordt een besmetting met het coronavirus voor iedereen erkend als beroepsziekte? Wel als het van de PVDA-fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers afhangt.

Momenteel is een besmetting met het coronavirus enkel als beroepsziekte erkend voor een deel van het personeel in de gezondheidszorg (ambulanciers die coronapatiënten vervoeren, personeel in ziekenhuizen en andere zorginstellingen waar zich een uitbraak voordoet). Mensen die in andere essentiële sectoren actief zijn en besmet raken, komen niet in aanmerking om een schadeloosstelling te krijgen. Ook hun medische kosten worden niet terugbetaald. Sophie Merckx (PVDA) diende daarom deze week een wetsvoorstel in om zowel de coronapandemie als latere pandemieën als beroepsziekte te erkennen. Naast de vastgestelde lijst van beroepsziekten bestaat er een zogenoemde ‘open lijst’. Wil men hierop een beroep doen, dan ligt de – grotere – bewijslast bij de werknemer. Hij moet een dossier indienen dat een oorzakelijk verband aantoont tussen de besmetting en de uitoefening van het beroep. Hij moet met andere woorden bewijzen dat de besmetting enkel tijdens de uitoefening van het beroep kan zijn opgelopen.

De PVDA stelt voor alle infectieziekten waarvoor bijzondere maatregelen voor social distancing genomen worden, toe te voegen aan de lijst van beroepsziekten. “Alle werknemers moeten hiervoor in aanmerking kunnen komen als ze bij het uitoefenen van hun beroep fysiek in contact moeten komen met anderen, als dat nu collega’s zijn of derden. Dit wordt niet beperkt tot COVID-19, maar moet gelden voor alle ernstige infectieziekten die maatregelen vergen”, aldus Sophie Merckx. Met het voorstel speelt de partij in op een advies van de Académie nationale de Médecine in Frankrijk dat voorstelt dat alle werknemers in essentiële sectoren die COVID-19 oplopen, erkend worden als beroepszieke. 

Filip Ceulemans