Borstkankerscreening op belangrijk kruispunt

5 apr 2012

Hoe zal borstkankerscreening in ons land er de komende jaren uitzien? Daarover wordt binnenkort beslist in de Technisch Geneeskundige Raad (TGR) en de medicomut. Nu de voorstellen over de nieuwe nomenclatuur bijgeschaafd zijn in de richting die Domus Medica als ideaal ziet, vreest Bart Garmyn, hoofdauteur van de aanbeveling borstkankerscreening van Domus Medica, de lobby van de Franstalige specialisten.

mammogramBorstkankerscreening is één van de belangrijke elementen in het federaal kankerplan van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Laurette Onkelinx. De eerste voorstellen die de Technisch Geneeskundige Raad (TGR) hierover op tafel legde, druisten lijnrecht in tegen de visie van Domus Medica over wat een goede screening moet zijn. De taalgrens bleek hier een zorggrens te zijn. ‘In Franstalig België zweert men bij een senologisch bilan’, legt Bart Garmyn uit. ‘In plaats van gebruik te maken van een kwaliteitsvolle screeningsmammografie worden veel vrouwen er aan een diagnostisch onderzoek (mammografie plus echografie) onderworpen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er geen evidentie om deze manier van werken te ondersteunen. Een conclusie waar ook het federaal Kenniscentrum (KCE) in een recent rapport toe kwam.’ Het ‘systematisch’ uitvoeren van een echografie brengt uiteraard een stijging van de kosten met zich mee en levert bovendien geen kwaliteitswinst op. ‘Resultaat is een groot aantal nutteloze vervolgonderzoeken, overdiagnose en overbehandeling. De vele vals-positieven leiden tot meer invasief onderzoek en tot ‘meer borstkankers’. Diegenen die echt zorg nodig hebben, zullen echter langer op de wachtlijst moeten staan en ontberen zo noodzakelijke zorg.’

Het voorstel van nomenclatuurwijziging dat vandaag op tafel ligt, zorgt ervoor dat een diagnostische mammografie enkel kan indien er klinische indicaties zijn. Op voorschrift van een arts kan screening starten bij risicogroepen jonger dan 50 jaar. Alle screeningsmammografieën moeten gebeuren in eenheden met kwaliteitscontrole. Een dubbele lezing wordt verplicht. Een aanvullende echografie is enkel nog mogelijk indien zowel de eerste als de tweede lezer dat noodzakelijk achten. Vrouwen jonger dan 50 jaar moeten bovendien op de hoogte gebracht worden van de voor- en nadelen van een screening in hun leeftijdscategorie.

‘Deze voorstellen gaan duidelijk in de richting van wat Domus Medica als goede medische praktijk aanbeveelt’, zegt Bart Garmyn. ‘We ondersteunen ze dan ook voluit binnen het Riziv en hopen dat ze ongewijzigd goedgekeurd worden.’ Maar helemaal gerust is Bart Garmyn er niet in. Hij vreest dat de lobby van de Franstalige specialisten in actie zal schieten om toch nog (belangrijke) wijzigingen aan te brengen. ‘Dat zou een spijtige zaak zijn, want niet alleen verhogen we de kwaliteit van de zorg, we zorgen voor een substantiële besparing. Zegt de Code van de medische plichtenleer trouwens niet dat we geen nutteloze en gevaarlijke onderzoeken mogen uitvoeren’, vraagt Bart Garmyn zich ten slotte af.