Blaaskanker aanpakken volgens Britse richtlijn

18 jun 2015

Op vraag van en in samenwerking met het College voor Oncologie wilde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een klinische praktijkrichtlijn uitwerken voor de diagnose, behandeling en opvolging van blaaskanker (kanker van de urineblaas). Na een kritische beoordeling van tien internationale richtlijnen kwam men tot de conclusie dat er al een zeer begrijpelijke, hoogkwalitatieve richtlijn bestond: die van het Britse National Collaborating Centre for Cancer.

Aanvankelijk was het KCE van plan om een volledig nieuwe, uitgebreide richtlijn op te stellen over blaaskanker. Chirurgie, radiotherapie en adjuvante chemotherapie zouden worden onderzocht.

Maar eerst werd er gekeken naar tien richtlijnen van agentschappen uit andere landen of van internationale organisaties, die recent werden geactualiseerd of ontwikkeld. Na een kritische beoordeling bleek dat de richtlijn van het Britse National Collaborating Centre for Cancer, ontwikkeld op vraag van het NICE (National Institute for Health and Care Excellence) niet al te lang geleden (juni 2014) een betrouwbare richtlijn uitwerkte. Omdat het KCE niet per se het warm water opnieuw wilde uitvinden, werd afgezien van het plan om een volledig nieuwe richtlijn uit te werken, maar wel te verwijzen naar de Britse richtlijn.

Het NICE werkte naast de richtlijn ook praktijkgerichte algoritmes uit, die de arts op een zeer duidelijke manier per kankerstadium door de verschillende componenten van de klinische aanpak leiden. Deze algoritmes zijn nodig omdat de volledige richtlijn (929 pagina’s evidence reviews en 500 pagina’s clinical guidelines) te omvangrijk is om in de dagelijkse praktijk gebruikt te worden.

De website van NICE bevat ook informatie voor de patiënt waarin voor elk kankerstadium de diverse behandelingsopties besproken worden. Patiënten worden ook aangemoedigd om aan het behandelend team bepaalde concrete vragen te stellen over de ziekte en de behandeling. De Guideline Development Group (GDG) vindt trouwens dat er meer aandacht besteed moet worden aan de sensibilisering van de bevolking over kanker van de urineblaas. De bevolking zou de eerste signalen van deze kanker (bloed in de urine) moeten herkennen en er zich tevens van bewust zijn dat roken het risico verhoogt.

De Belgische wetenschappelijke organisaties en patiëntenverenigingen zullen daarom de patiëntinformatie van NICE vertalen naar het Nederlands en het Frans en deze publiceren in september 2015, ter gelegenheid van de European Urology Week.


zie ook: https://kce.fgov.be/