Belg niet afkerig van digitale uitwisseling

25 feb 2016

Een kwart van de Belgen geeft toestemming om digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers mogelijk te maken. Dat maakte minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deze week bekend tijdens de commissie Volksgezondheid.

De minister van Volksgezondheid is erg opgetogen over deze gang van zaken omdat ze eHealth erg belangrijk vindt. “Het draagt bij tot de continuïteit van de zorg en tot een vlotte multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners. De voorwaarde is uiteraard dat zorgverleners de medische informatie over patiënten digitaal met elkaar mogen uitwisselen. Daarom is het essentieel dat zoveel burgers hier hun toestemming voor geven. Door deze uitwisseling mogelijk te maken, kunnen zorgverstrekkers steeds beschikken over de meest recente gegevens. Wat dan weer bijdraagt tot een betere behandeling.”

Om eHealth in België te promoten, lanceerde toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) destijds het actieplan e-Gezondheid 2013-2018. Hiertoe gedwongen door de snelle ontwikkeling op dit vlak, lanceerde De Block – samen met haar acht regionale collega’s – in oktober vorig jaar het actieplan 2015-2018. Een van de doelstellingen die daarin naar voor geschoven werd, was het bereiken van 2,75 miljoen geïnformeerde toestemmingen tegen begin 2016. Die kaap werd vorige week gerond. Op 19 februari stond de teller op 2.810.291 toestemmingen. Twee jaar geleden waren er dat 32.228, vorig jaar 598.964. Er is dus sprake van een spectaculaire toename. Maggie De Block bedankt nadrukkelijk alle huisartsen en apothekers omdat zonder hen dit resultaat niet mogelijk was geweest. Ook de ziekenfondsen en de ziekenhuizen hebben aan het succes meegewerkt.

De evolutie naar steeds meer eHealth is niet meer te stuiten. Enkele gebeurtenissen die nog op ons afkomen, tonen dat overduidelijk aan: het verdwijnen van de groene en witte doktersbriefjes vanaf 2018 of nog de voorrang van het elektronisch voorschrift op het papieren voorschrift vanaf 2017. eHealth biedt volgens de minister een unieke kans om de centrale positie van de patiënt te versterken. “Een belangrijke doelstelling in deze context is het creëren van een persoonlijk luik van het elektronisch dossier (personal health record of PHR) voor alle patiënten, zodat zij tegen het einde van deze legislatuur hun eigen medische gegevens kunnen inkijken.”

Tijdens de commissievergadering gaf Maggie De Block nog een aantal cijfers mee die duidelijk aantonen welke snelle vlucht eHealth neemt:

  • Het totaal aantal transacties via het eHealth-platform bedroeg 4,26 miljard op jaarbasis in 2015 tegenover 1,86 miljard in 2014.
  • Het aantal artsen dat actief gegevens deelt via de hubs, steeg van 430 in oktober 2014 naar 5442 in januari 2016.
  • Het aantal apothekers dat het Gedeeld Farmaceutisch Dossier gebruikt, steeg in diezelfde periode van 936 naar 2652.
  • Het aantal berichten dat zorgverleners maandelijks met elkaar uitwisselen via de beveiligde eHealth-box, nam toe van 3 naar 4 miljoen tussen oktober 2014 en januari 2016.
  • Het aantal keer dat een zorgverlener de verzekerbaarheid van zijn of haar patiënt online raadpleegt (is de patiënt in orde met zijn of haar ziekenfonds), steeg van 8 miljoen keer naar 16,5 miljoen keer per maand in diezelfde periode.