De Nationale Raad van de Orde van Artsen besteedde tijdens de vergadering van mei aandacht aan het probleem van digitale aanvallen op computers van artsen.
U hebt er wellicht al van gehoord of over gelezen in de media. Iemand krijgt een onschuldig ogende mail en klikt op de bijgevoegde link. Meteen verspreidt er zich een virus over de computer en krijgt de gebruiker een bericht te zien dat de computer onbruikbaar is, maar tegen betaling van een losgeld opnieuw vrijgegeven kan worden. Ook artsen worden met deze vorm van cybercriminaliteit geconfronteerd. “De praktijk leert dat men niet op dergelijk verzoek mag ingaan”, geeft de Nationale Raad als advies mee. “Wat men ook onderneemt, de gegevens zullen ontoegankelijk blijven. Dit heeft voor de arts en zijn patiënten zware gevolgen omdat de patiëntendossiers, het instrument bij uitstek voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg, onherroepelijk verloren zijn.”
Is een arts slachtoffer van dergelijke criminele praktijken, dan moet hij aangifte doen bij de Federal Computer Crime Unit van de politie en bij zijn provinciale raad van de Orde van Artsen. Beter nog is echter vermijden dat men slachtoffer van een hacker wordt. Dat kan door de authenticiteit en het adres van de verzender van een e-mail te controleren alvorens die te openen. In de meeste gevallen volstaat dat als beschermingsmaatregel. Om de beschikbaarheid van de medische gegevens van de patiënten te garanderen, is het aangeraden meerdere back-ups te maken op verschillende digitale dragers. Een van die dragers dient zich buiten de netwerkomgeving te bevinden. De Orde wijst artsen er op dat voor het encrypteren van medische gegevens of voor het versturen van beveiligde boodschappen geen gebruik mag worden gemaakt van browsers die bekend staan omwille van illegale en criminele praktijken. “Browsers zoals TOR (The Onion Router) horen niet thuis op een computer van een arts”, aldus de Orde.
De Nationale Raad van de Orde zal het groeiend probleem van de cyberaanvallen nauwlettend blijven opvolgen en overleg plegen met de belanghebbenden om verder te zoeken naar gepaste beschermingsmaatregelen.
Zie ook: Ransomware en Tor (netwerk) op Wikipedia