Niet alleen huisartsen kampen 's nachts met problemen. De APB lanceert een campagne om de patiënt erop te wijzen dat de nachtdienst er in principe enkel is voor geneesmiddelen die men dringend nodig heeft. De slogan van de campagne luidt: ‘Een apotheek van wacht is geen nachtwinkel.’
Het lijstje met producten dat 's nachts tijdens de wachtdienst van een apotheek gevraagd wordt, is lang en vaak hallucinant: zonnebrandolie, antirimpelcrème, fond de teint, douchegel, deodorant, luizenshampoo, tandpasta, vermageringspillen, mascara, ontwormingsmiddel, nagelknipper, scheerschuim, dissolvant. Echt dringend noodzakelijk kan men deze producten niet noemen. Nochtans worden ze, blijkens een enquête door de Algemene Farmaceutische Bond (APB), allemaal wel eens 's nachts tijdens de wacht gevraagd. En daar wil de APB met een affichecampagne paal en perk aan stellen.
"De wachtdienst is bedoeld om de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de continuïteit van de zorg te garanderen. De apothekers van wacht zijn bereid om 's nachts te voorzien in elke dringende behoefte aan geneesmiddelen, maar dit wil niet zeggen dat de deur van de apotheek wijd open staat om er eender wat te gaan halen. Om 3 uur 's nachts wakker gebeld worden voor een zwangerschapstest is maar een van de vele voorbeelden van een zogenaamd 'dringende' vraag, waarmee apothekers tijdens hun wachtdienst te maken krijgen.
De APB stelt ook vast dat de meeste patiënten niet weten dat een apotheker een wachthonorarium mag aanrekenen voor elke prestatie verricht buiten de normale openingsuren. Komt de patiënt buiten de normale openingsuren om een voorgeschreven, terugbetaald geneesmiddel waarvoor de arts of de apotheker de term 'dringend' op het voorschrift vermeldt, dan neemt het Riziv de kostprijs van het wachthonorarium van 5,11 euro voor zijn rekening. In alle andere gevallen is het wachthonorarium integraal ten laste van de patiënt.