Allen samen tegen administratieve overlast

24 mei 2012

Domus Medica, het ASGB, de Bvas en het SVH werken samen om de administratieve overlast van huisartsen aan te pakken. Het initiatief hiervoor werd genomen door Domus Medica.

Dinsdag zorgden Domus Medica, ASGB, Bvas en SVH voor een primeur door voor het eerst gezamenlijk een probleem aan te pakken dat alle huisartsen raakt: de administratieve overlast. “In ons beleidsplan staat dat Domus Medica waar nodig het initiatief zal nemen om overleg tussen de verschillende (huis)artsenorganisaties op te starten. De administratieve overlast waarmee huisartsen nog steeds te kampen hebben, leek ons dermate belangrijk dat we het initiatief namen om alle organisaties rond de tafel te verzamelen”, legt Domus Medica-voorzitter Maaike Van Overloop het opzet van het initiatief uit. “Alle organisaties gingen op de uitnodiging in en bereikten bovendien een consensus.”

Resultaat is een gezamenlijk standpunt en een brief aan de huisartsen waarin een soort stand van zaken wordt gegeven, aangevuld met een aantal acties die op korte en iets langere termijn zullen genomen worden. “We stellen vast dat er de afgelopen jaren daar waar mogelijk gewerkt is aan administratieve vereenvoudiging. Zo zien we stilaan meer automatische verlengingen van medicaties in hoofdstuk IV”, aldus de verzamelde artsenverenigingen.

Overheid

Op andere vlakken is er wel nog veel werk te verrichten.  De sleutel daarvan ligt vaak in de handen van de overheid. “Neem het voorbeeld van de afwezigheidsattesten”, zegt Maaike Van Overloop. “Onze wens om alle afwezigheidsattesten uniform te maken, klopt niet met de huidige sociale wetgeving. Werkgevers kunnen dus andere attesten eisen dan de onze. Het zou veel eenvoudiger kunnen. Daar blijven we samen voor ijveren.” 

“Ook met de formulieren 3 en 4 wordt zeer diffuus omgegaan. We dringen er op aan dat het sociale luik daadwerkelijk wordt opgenomen door de sociale diensten van de ziekenfondsen en de OCMW’s. We dringen er op aan dat dit luik, ingevuld door de sociale diensten en zonder handtekening van de huisarts, in de toekomst de basis moet worden voor de ontvankelijkheid van een dossier. Het medisch luik zou zo snel mogelijk via een geautomatiseerd proces toegankelijk gemaakt moeten worden voor de adviserend artsen.”

Eigen initiatief

Lag de sleutel bij de voorgaande voorbeelden bij de overheid, dan nemen de huisartsen wel zelf het initiatief om met de verzekeringsmaatschappijen rond de tafel te gaan zitten. “Wanneer we een patiënt over de vloer krijgen voor bijvoorbeeld een levensverzekering of een sportattest voor een groepsverzekering van de sportclub, dan neemt dat meer tijd in beslag dan een gewone raadpleging. We moeten de verzekeringsmaatschappijen duidelijk maken hoeveel tijd we in zo’n consult steken en wat daar dan wel een billijke vergoeding zou voor zijn”, aldus Maaike Van Overloop. “Dit is belangrijk omdat we verwachten dat de administratieve eisen uit deze sector de komende jaren zullen toenemen.” De voorzitter van Domus Medica neemt ook afstand van de tendens, geïnitieerd door Pedro Brugada, om iedereen voor alles te screenen. 

Een eerste initiatief dat op korte termijn tot resultaten moet leiden, focust op de vele attesten die patiënten vaak ten onrechte aan hun huisarts vragen. “Denk maar aan de talloze gezondheidsattesten voor sportclubs, crèches en scholen of de briefjes voor de toediening van medicatie. De lijst lijkt eindeloos lang”, zegt Van Overloop. “We willen een inventaris maken van de attesten en de huisartsen een duidelijk overzicht geven van de attesten die ze niet moeten uitschrijven. Bedoeling is om ook de bevolking hierover te informeren zodat huisartsen niet steeds opnieuw dezelfde onterechte vragen krijgen.” 

Oproep 

Om de lijst zo volledig mogelijk te maken, doen de artsenorganisaties een oproep aan alle huisartsen om attesten door te geven waarvoor ze een vraag van patiënten kregen. De gegevens kunnen op volgende adressen doorgegeven worden: