Het Riziv communiceerde begin deze maand officieel met de huisartsenwachtposten en de huisartsenkringen over het afsprakenplan dat huisartsenwachtdiensten en ziekenhuizen moeten opstellen.
Het akkoord dat artsen en ziekenfondsen in de medicomut afsloten voor 2016-2017 bevat onder meer een passage over een verplicht afsprakenplan tussen huisartsenwachtdiensten en de dienst spoedgevallen van een ziekenhuis. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) richtte een taskforce op die het raamkader voor dit afsprakenplan moest uittekenen. In die tasforce zitten onder meer vertegenwoordigers van de huisartsenwachtposten, de huisartsenkringen, de spoedartsen en de artsensyndicaten. Nadat het Verzekeringscomité en de medicomut groen licht gaven, kon de tekst ook doorgestuurd worden naar huisartsenkringen en ziekenhuizen. Voortaan is een afsprakenplan een vast onderdeel van het financieringsdossier van een nieuwe wachtpost.
Bedoeling van het afsprakenplan is de samenwerking en de synergie tussen huisartsenwachtposten en spoeddiensten op te starten, “vanuit een principe van gelijkwaardigheid tussen beide actoren, zodat de beste zorg door de beste zorgverlener op de beste plaats en op het beste moment op basis van de zorgnood aan de patiënt kan worden verleend”. Het afsprakenplan is minimaal toepasbaar voor elke patiënt die een zorgvraag heeft van vrijdag 18 uur tot en met maandag 8 uur en op feestdagen. Het afsprakenplan kan op vrijwillige basis verder uitgebreid worden. In het stappenplan wordt concreet omschreven hoe de patiënt op de meest geschikte zorglocatie wordt behandeld: telefonische regulatie en triage, fysieke triage, wie ontvangt de patiënt, wie beoordeelt de patiënt en welke afspraken worden er gemaakt in verband met het gebruik van lokalen en personeel. Ook de financiële afspraken tussen de verschillende actoren moeten in het afsprakenplan opgenomen worden, net als de aansprakelijkheid en de verdere opvolging van de patiënt.
Zie ook onderstaande:
Bericht RIZIV i.v.m. “Basistekst voor de afsprakenplannen voor de samenwerking tussen huisartsenwachtposten en spoedgevallendiensten.”
Wij sturen dit bericht naar alle huisartsenwachtposten en naar alle huisartsenkringen. De tekst zal ook worden bezorgd aan de representatieve organisaties van de ziekenhuizen.
De bedoeling van deze communicatie is dubbel. Enerzijds willen wij een toelichting geven bij de context waarin dit document is tot stand gekomen. Anderzijds proberen wij het gebruik ervan te organiseren, zodat de resultaten optimaal kunnen worden geïntegreerd in de besluitvorming over de financiering van de huisartsenwachtposten. De timing is daarbij een belangrijke factor, zodat wij na deze eerste communicatie nog verdere berichtgeving voorzien, telkens in overleg met de werkgroep huisartsenwachtdiensten van de Nationale commissie artsen-ziekenfondsen (NCAZ). Zo zullen wij U later zeker informeren over de organisatie van de besluitvorming binnen ons instituut over de afsprakenplannen.
- De afsprakenplannen als beleidsinstrument van de NCAZ in de beleidsontwikkeling over de niet-planbare zorg.
- De afsprakenplannen vinden hun basis in het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen van 22 december 2015. Punt 4.1.4.4. van het akkoord verwacht van de nieuwe initiatieven dat een afsprakenplan wordt voorgelegd tussen de huisartsenwachtposten en de wachtdiensten en de spoeddiensten in verband met de organisatie van de zorg, de verwijzing, communicatie en de dienstverlening.
Tegen 31 december 2017 zullen alle huisartsenwachtposten (en dus ook zij die nu al functioneren) aan deze voorwaarde voldoen.
- De voorwaarden van dit afsprakenplan werden door de taskforce niet-planbare zorg vastgesteld. In de taskforce, die werd ingesteld door het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen en vergadert onder de auspiciën van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, zijn de huisartsenwachtposten en de huisartsenkringen vertegenwoordigd, de representatieve organisaties van de artsen en ook de ziekenhuizen en de geneesheren-specialisten die de urgentiegeneeskunde uitoefenen. De tekst die wij U toesturen werd door de taskforce goedgekeurd op 21 april 2016, door het Verzekeringscomité op 2 mei 2016 en door de NCAZ op 9 mei 2016.
- Vermits het beleid over de niet-planbare zorg nog in volle ontwikkeling is, zullen de afsprakenplannen een essentieel instrument vormen om de lokale implementatie van de beleidsevoluties te concretiseren. In die zin is het afsprakenplan een lokaal en een dynamisch instrument.
- De afsprakenplannen voor de bestaande initiatieven.
- Het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen stipuleert dus duidelijk dat de bestaande initiatieven een afsprakenplan moeten hebben tegen 31 december 2017.
- In die optiek wordt de tekst in deze fase vooral ter informatie meegedeeld. Hij kan nu al dienen om het lokaal overleg voor te bereiden of voor visievorming over de realisatievoorwaarden ervan. Het is niet de bedoeling dat in deze fase al ontwerp-plannen worden voorgelegd ter goedkeuring.
- Wij vestigen in deze fase nu al uw aandacht op punt 4.3. van de tekst, die het heeft over het gezamenlijk gebruik tussen posten en ziekenhuizen van diensten, lokalen, personeel, opleidingen, vervoersmiddelen en materiaal. Het is mogelijk dat in het kader van de audit van de huisartsenwachtposten financieringsmechanismen voorgesteld worden die een impact kunnen hebben op dit deel van de samenwerking en dus op de afsprakenplannen. Indien dergelijke samenwerkingsmogelijkheden nu al bestaan of in de steigers staan, kan zeker op die basis worden verder gewerkt, , maar bij het uitwerken van deze afspraken zal rekening moeten worden gehouden met de implementatie van de audit-resultaten. Van zodra het kader voor de uitwerking van punt 4.3. van de tekst voldoende concreet is, wellicht in de herfst, zullen wij hierover communiceren.
- Indien U in deze fase vragen hebt over de tekst, kunt U die aan ons bezorgen via wachtpost@riziv.fgov.be.
- De afsprakenplannen voor nieuwe initiatieven
- Het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen bepaalt dat de nieuwe initiatieven een afsprakenplan moeten hebben om in aanmerking te komen voor financiering.
- Tijdens haar zitting van 9 mei 2016 heeft de NCAZ de volgende modaliteiten vastgelegd met betrekking tot de totstandkoming van de afsprakenplannen voor de nieuwe initiatieven waarvoor de beslissing over de financiering al in opbouw is.
- Enerzijds moeten de verantwoordelijke projectbeheerders, op het moment dat de beslissing over de financiering gefinaliseerd wordt, zich schriftelijk engageren om tot een afsprakenplan te komen : het plan zelf kan dan worden opgemaakt in functie van de concrete opstartdatum van het initiatief.
- Anderzijds moeten de afsprakenplannen voor deze startende initiatieven minimaal de topics regelen die expliciet voorzien zijn in punt 4.1.4.4. van het Nationaal akkoord van 22 december 2015, en dus de afspraken in verband met de organisatie van de zorg, de verwijzing, communicatie en de dienstverlening.
- De nieuwe initiatieven waarvoor de beslissingsopbouw over de financiering nog niet is begonnen, dienen bij het indienen van hun financieringsaanvraag wel al de basisinformatie mee te delen met betrekking tot de rubrieken die volgens het Nationaal akkoord minimaal in het afsprakenplan moeten geregeld zijn (zie 3.2.2.).
- Indien U in deze fase vragen hebt over de tekst, kunt U die aan ons bezorgen via wachtpost@riziv.fgov.be.
|