Aanbevelingsrapport lang stilzitten

24 sep 2015

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) wil de Vlaming uit zijn zetel en aan het bewegen krijgen. Een aanbevelingsrapport moet daar voor zorgen.

De Vlaming zit gemiddeld bijna 9 uur per dag op een stoel, een zetel of een bank. Dat is veel te veel en zorgt voor een verhoogd risico op kanker. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) stelde daarom voor het eerst een aanbevelingsrapport op dat een einde moet maken aan deze ‘zitcultuur’. Deze campagne is volgens het VIGeZ noodzakelijk omdat beleidsmakers en zelfs zorgverstrekkers zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s van stilzitten op onze gezondheid. Dat zeggen alvast de auteurs van het rapport, Femke De Meester en Ragnar Van Acker. “Daarom hebben we voor hen alle wetenschappelijke informatie hierover gebundeld in een rapport.” Het is de eerste keer in Vlaanderen en Europa dat alle relevante wetenschappelijke informatie over sedentair gedrag in een aanbevelingsrapport worden gebundeld. Het bevat onder meer de meest recente cijfergegevens, gezondheidsrisico’s en aanbevelingen, naast strategieën uit het buitenland.

“Deze mix van strategieën uit het buitenland zouden op termijn ook in Vlaanderen toegepast moeten worden. Heel concreet gaat het dan bijvoorbeeld over zit- en stabureaus op het werk, of het inlassen van bewegingstussendoortjes tijdens en na elke les op school”, zegt dr. Femke De Meester. De onderzoekers geven de raad om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 tot 30 minuten even recht te staan. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen schaart zich alvast volledig achter het project: “Sedentair gedrag is een probleem van deze tijd. Het gezondheidsrisico mag echter niet onderschat worden. Daarom willen we aan dit de thema de nodige aandacht schenken en zal sedentair gedrag ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016. Deze conferentie zal de toekomst van het Vlaams gezondheidsbeleid op vlak van voeding en beweging bepalen.”

Het VIGeZ geeft overigens zelf het goede voorbeeld en zet zich sinds enkele jaren in om zijn werknemers te motiveren het zitten te beperken en regelmatig te onderbreken. Dat gebeurde zowel door ingrepen in het beleid als in de omgeving: er zijn zit- en stabureaus, de printer bevindt zich in een aparte ruimte, tijdens vergaderingen is het de gewoonte dat er even wordt rondgewandeld of rechtgestaan en actieve verplaatsingen worden gepromoot.


Meer informatie: www.vigez.be