In juni stelden huisartsenvereniging Domus Medica, samen met Wachtposten Vlaanderen, Zorgnet-Icuro, en BeSEDiM, een gezamenlijk en geïntegreerd model voor niet-planbare zorg voor. Om dit model ook effectief te realiseren, werd het voorstel overgemaakt aan de beleidsmakers, mét resultaat. In het voorstel tot hervormingswet van minister Vandenbroucke wordt bindende triage opgenomen.
Het voorgestelde geïntegreerd model voor niet-planbare zorg vertrekt vanuit een gedeelde visie: de zorg efficiënter en kwaliteitsvoller organiseren, de patiënten beter begeleiden in hun zorgtraject én de werkdruk voor zorgverleners verminderen. Een cruciaal element om die doelen te bereiken is de invoering van bindende triage voor niet-planbare zorg. Dit betekent dat patiënten bij een eerste contactmoment, telefonisch via 1733 of fysiek aan het onthaal van een spoeddienst of wachtpost, een verplicht en richtinggevend advies krijgen over waar ze best geholpen worden: bij de huisarts, de wachtpost of de spoeddienst. Dit advies is bindend, wat betekent dat patiënten zich niet zomaar kunnen aanmelden bij een andere zorgverlener dan geadviseerd. Hertriage bij veranderde gezondheidstoestand blijft mogelijk.
Domus Medica heeft dit voorstel overgemaakt aan het kabinet van minister Vandenbroucke en ging met hen in dialoog met de duidelijke oproep om de expertise van het terrein ernstig te nemen en die om te zetten in beleid. Die aanpak loont. Dankzij haar duidelijke strategie, de samenwerking tussen verschillende zorgactoren én het brede draagvlak op het terrein is er eindelijk beweging in dit dossier. Bindende triage voor niet-planbare zorg wordt opgenomen in het voorstel tot hervormingswet.
Concreet werden volgende elementen toegevoegd aan het voorstel tot hervormingswet:
- Het nummer 1733 wordt uniform en nationaal uitgerold tegen 1 juli 2026.
- Indien er zich structurele problemen blijven voordoen bij de FOD Binnenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor 1733, dan zullen alternatieve pistes gebruikt worden om dit triagesysteem alsnog te realiseren.
- Daarnaast komt er een bijkomende uitrol van bindende triage naar de spoeddiensten.
- Er wordt werk gemaakt van een voorstel om vanaf 1 januari 2026 teleconsultaties in de wachtposten te vergoeden. Domus Medica zal via de Alliantie Artsenbelang-Domus Medica (AADM) mee betrokken worden in dit proces.
Een concreet plan van aanpak zal in overleg met de betrokken actoren worden uitgewerkt tegen midden december 2025.

Maar Domus Medica gaat verder. In de toekomst blijft ze zich inzetten om ook triage mogelijk te maken binnen de reguliere zorg met een sluitend juridisch kader dat huisartsen de ruimte en bescherming geeft om dit te kunnen doen. Domus Medica is ervan overtuigd dat dit de huisartsenpraktijk zal ontlasten, huisartsen meer goesting in hun job geeft en ook de patiënt meer garantie biedt op kwaliteitsvolle zorg. Dat vergt inspanningen van iedereen: van artsen die hun communicatie zullen moeten afstemmen op de nieuwe realiteit en van patiënten die leren dat triage geen afwijzing is maar wel een garantie op zorg op de juiste plaats en op het juiste moment door de juiste persoon. Als beroepsgroep zal Domus Medica hierin haar rol opnemen en huisartsenpraktijken ondersteunen met duidelijke handvaten.
Aanvullende duiding bij het bredere hervormingstraject: Op het overleg met de minister van vrijdag 11 juli bevestigde de minister dat de herziening van het conventiemodel, inclusief plafonnering van de ereloonsupplementen, samenhangt met de herijking van de nomenclatuur en de herziening van de ziekenhuisfinanciering. Het is de bedoeling om deze drie grote hervormingen in werking te laten treden vanaf 1 januari 2028. De plafonnering van de ereloonsupplementen kunnen met een jaar uitgesteld worden (1 januari 2029) indien zou blijken dat de herijking van de nomenclatuur en de ziekenhuisfinanciering om praktische redenen vertraging oplopen. |