Zoet zwanger

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag (14 november) riep Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) vrouwen met zwangerschapsdiabetes op om in te stappen in het project Zoet Zwanger.

Het doel van Zoet Zwanger is diabetes te voorkomen bij vrouwen die een geschiedenis van zwangerschapsdiabetes hebben of het tijdig te ontdekken om zo complicaties te vermijden. Tijdens de zwangerschap wordt een test afgenomen naar zwangerschapsdiabetes. Is deze positief, dan wordt de vrouw verder opgevolgd binnen de zwangerschap. In de materniteit wordt de vrouw ook geïnformeerd over het project Zoet Zwanger en krijgt ze de mogelijkheid zich te laten registreren. Vrouwen die kiezen voor opvolging krijgen jaarlijks, en dat gedurende tien jaar, een herinnering om hun diabetesrisico te laten opvolgen door de huisarts. Daaraan worden ook leefstijltips gekoppeld. Binnen het project Zoet Zwanger werd bij 6,2% van de vrouwen na zeven jaar diabetes vastgesteld.

Sinds 2019 stelt men een stijging vast van het aantal vrouwen dat zich registreert bij Zoet Zwanger. Dat is deels te verklaren door een nieuwe screening op zwangerschapsdiabetes, waardoor het aantal gevallen toeneemt. Ook dit jaar zet de stijgende tendens zich door, met in januari en februari een stijging met respectievelijk maar liefst 35% en 50% ten opzichte van vorig jaar. Wouter Beke maakt daarom eenmalig 124 000 euro extra vrij voor het project. 

Filip Ceulemans