België (Primary risk assessment) signaleert naast verschillende Europese landen (ecdc risk assessment) de toename van Parvovirus B19-infecties. Het virus veroorzaakt meestal een milde en zelflimiterende exantheem kinderziekte ‘erythema infectiosum’, ook wel bekend als de vijfde ziekte, maar kan zeldzaam ernstige complicaties geven bij immuungecompromitteerde en hematologische patiënten (bv. aplastische anemie) alsook foetale sterfte na primo-infectie bij zwangere vrouwen (<20 weken zwangerschap).
In België wordt geschat dat 30% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd niet immuun is voor het Parvovirus B19. De kans op foetale overdracht van het virus na infectie in de eerste 20 weken van de zwangerschap is 30%, waarna er 5-9% kans op een foetale sterfte is.
De besmetting gebeurt via respiratoire druppels. Een goede hand- en hoesthygiëne kan de infectie bijgevolg voorkomen. De diagnose kan uitdagend zijn omwille van de weinig specifieke symptomen of het asymptomatische verloop (ongeveer 30 tot 50% van de infecties bij zwangere vrouwen). De symptomen beginnen pas na de besmettelijke periode te verschijnen, dus het isoleren van zieke kinderen van de crèche/school is niet nuttig om de verspreiding van het virus te beperken.
We vragen om alert te zijn voor infecties van Parvovirus B19 bij zwangere vrouwen <20 weken en serologie te testen (IgM en IgG) indien ze passende symptomen vertonen (koorts, vermoeidheid, huiduitslag, gewrichtsklachten, verminderde kindsbewegingen, …) of indien er contact was (in familiale of professionele context) met iemand met een Parvovirus B19-infectie.
Na bewezen infectie moet u de zwangere vrouw doorverwijzen naar een gespecialiseerd foetaal centrum (UZ Leuven, CHU Brugmann, CHU Liège) voor nauwgezette echografische opvolging. Indien aangewezen kan een intra-uteriene transfusie de levensverwachting van de geïnfecteerde foetus verhogen van 50% naar 80%.
Breng bij een uitbraak in een school of crèche de arbeidsgeneeskundige dienst op de hoogte, zodat men gepaste maatregelen voor het zwangere personeel kan nemen.