In een Tussentijds Epidemiologisch Bulletin meldt Sciensano een toename van soa's. Chlamydia is de meest voorkomende soa in België, met een geschatte toename van 21% sinds 2019. Gonorroe is fors gestegen (+99%), en treft nu meer dan 3 keer vaker mannen dan vrouwen. Syfilis is minder frequent, maar steeg met 13%.
Jonge mensen zijn het meest getroffen. Bij mannen komen chlamydia en gonorroe vooral voor in de leeftijdsgroepen 20-24 en 25-29 jaar. Bij vrouwen is dit 20-24 en 25-29 jaar voor chlamydia en 20-24 jaar voor gonorroe.
Onbehandelde soa's kunnen leiden tot ernstige complicaties, zoals chronische pijn, infertiliteit en neurologische problemen.
Volgens het Bulletin blijft correct condoomgebruik de meest doeltreffende maatregel om een besmetting met een soi te voorkomen. Om verdere overdracht te verhinderen en mogelijke complicaties te vermijden blijft het echter belangrijk om een soi vroegtijdig te detecteren en te behandelen.
Bij de diagnose van een soi is een tijdige behandeling, maar evenzeer het niet hebben van seks gedurende de daaropvolgende zeven dagen essentieel om verdere overdracht te voorkomen. Een eerlijke maar respectvolle communicatie met (vorige) seksuele partners is nodig om het risico op overdracht van soi te verminderen. Het verwittigen van seksuele partners na een soi-diagnose kan onder meer via www.partneralert.be.
Wim Torbeyns
Brief van het Departement Zorg
Op 21/3 verzond het Team infectieziektebestrijding en vaccinatie - Afdeling Preventief Gezondheidsbeleid van het Departement Zorg een brief aan de huisartsen i.v.m. de behandeling gonorroe en chlamydia.