Pilootprojecten sneltesten van start in huisartsenpraktijken en testcentra

Op woensdag 16 december starten veertien huisartsenpraktijken en zes test- en triagecentra pilootprojecten rond sneltesten (antigeentesten). Patiënten met symptomen verdacht voor COVID-19 van niet langer dan vijf dagen, zullen met deze sneltest onderzocht worden. Bedoeling is om in een tweede fase deze sneltesten veralgemeend te gaan gebruiken. 

Testen, testen, testen. Het is het mantra geworden dat al van in het begin van de COVID-19-pandemie verkondigd wordt. Ook in de volgende maanden zal de teststrategie een cruciaal onderdeel zijn om een exitstrategie mogelijk te maken en een derde golf te vermijden. In de Taskforce Teststrategie onder leiding van prof. dr. Herman Goossens wordt de volledige teststrategie uitgewerkt en uitgerold in opdracht van het Coronacommissariaat. Sneltesten maken hiervan een belangrijk onderdeel uit. 

In de uitrol van deze sneltesten zullen de huisartsenpraktijken en de test- en triagecentra een cruciale rol spelen. De snelheid van diagnose maakt een gerichter beleid naar de patiënt mogelijk en helpt om de epidemie onder controle te krijgen. Conform de richtlijnen van Sciensano zullen deze sneltesten gebruikt worden bij patiënten met symptomen verdacht voor COVID-19, indien de symptomen niet langer dan vijf dagen aanwezig zijn. De sneltesten (antigeentesten) zullen niet systematisch gecombineerd worden met de klassieke PCR-testen. Na 15 minuten is het resultaat gekend. De resultaten van deze testen worden via een nieuw e-form doorgegeven aan Sciensano. Bij een positieve test gaat de patiënt in isolatie en start de contacttracing. 

Om dit op een goede manier te kunnen uitrollen besliste de Taskforce om eerst een pilootproject op te zetten met als doel een goed gebruik van de sneltesten te optimaliseren. Er werd een protocol opgesteld voor het pilootproject en een oproep gedaan naar huisartsenpraktijken en test- en triagecentra om kandidaat te zijn voor dit project. 

Finaal werden veertien huisartsenpraktijken en zes test- en triagecentra verspreid over het hele land uitgekozen om deel te nemen. De pilootprojecten worden begeleid door prof. dr. Ann Van den Bruel en dr. Julie Domen van de KU Leuven die ook de analyse zullen maken op het einde van het project. De pilootprojecten krijgen de sneltesten geleverd door de federale overheid. De pilootprojecten lopen tot 6 januari 2021. Daarna kan worden gestart met een succesvolle uitrol van deze sneltesten in alle huisartsenpraktijken en test- en triagecentra.