Ondersteuning in de aanpak van slaapproblemen


Slapeloosheid is een belangrijk gezondheidsprobleem met negatieve invloed op de levenskwaliteit van mensen.  Onderzoek schat dat ongeveer 30% van de volwassenen kampt met slapeloosheid. In België leidt dit tot een hoge consumptie van slaapmedicatie: 13% van de volwassenen gebruikte slaapmiddelen in 2018. Tijdens de coronacrisis liep dit cijfer op tot 21%. Nochtans geeft de behandelrichtlijn voor insomnie de voorkeur aan een niet-medicamenteuze aanpak.

Het is echter niet altijd eenvoudig om patiënten te motiveren voor een gedragsmatige aanpak van hun slaapproblemen. Daarom ontwikkelde de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP) met de steun van Evikey, in het kader van een FOD implementatieproject, een aantal patiëntenmaterialen die ondersteuning kunnen bieden in de behandeling van insomnie: 

•    Slaapdagboek om de slaap te monitoren
•    Slaapvoorschrift
•    Slaapadviezen

Prints kunnen besteld worden via dit formulier.  

Zorgverleners kunnen ook de gratis opleiding in gedragsmatige interventies bij insomnie volgen. Deze opleiding start met het maken van een gratis account op ons online leerplatform PSYNET en je volgt hier één of twee e-learnings over het theoretisch kader. Vervolgens neem je deel aan een training waarin je je vaardigheden kunt aanscherpen.  Hierbij heb je de keuze tussen een online versie van 3 uur of een meer verdiepende training van 2 keer 3 uur.  Optioneel kan je aansluiten bij (online) gesuperviseerde intervisiemomenten voor casusbesprekingen. Meer info over de intervisies volgt in de training.

Accreditatie is voorzien voor artsen, apothekers en kinesitherapeuten. De opleiding wordt gratis aangeboden met de steun van FOD Volksgezondheid en Evikey. Inschrijven in de trainingen is vereist en kan via https://vvkp.be/vaardigheidstraining-insomnie.