#NuZijnWeZeker

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft deze week de campagne #NuZijnWeZeker gelanceerd. Het doel is om mensen die seks hadden zonder condoom of een condoom willen weglaten in een nieuwe relatie, te motiveren om zich te testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Met #NuZijnWeZeker speelt Sensoa in op de voordelen die een soa-test oplevert: behandeling van bacteriële soa is mogelijk en bij virale soa helpt counseling over een seksleven zonder overdracht. Maar niet iedere patiënt durft het onderwerp ter sprake te brengen of heeft het gevoel dat hij of zij een risico heeft gelopen. Het succes staat of valt met de proactieve rol die de hulpverlener opneemt. Maar hoe doet u dat, waar moet u het over hebben, bij wie en hoe betrekt u de partner(s) erbij? 

 
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft een interactieve online tool om artsen en gynaecologen te helpen bij de aanpak van seksueel overdraagbare aandoeningen. De tool helpt bij het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv en hepatitis A, B en C. De tool werd samen met mensen van het terrein ontwikkeld en is bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen), om te gebruiken tijdens de consultatie. U vindt hem via https://www.soa.kce.be/nl/ met naast een Nederlandse, ook een Franse en Engelse versie. 
 
De ‘Onder vier ogen’-methode van Sensoa helpt praktisch en stap voor stap te praten over seksuele gezondheid. De gespreksmethode geeft tips en voorbeelden uit de praktijk en werd ontwikkeld in samenspraak met diverse beroepsorganisaties. De tool maakt seksueel overdraagbare aandoeningen bespreekbaar, maar ook voor seksuele gezondheid, de hiv-test of gezinsplanning bestaan er afgeleiden. U kunt ze gratis raadplegen of downloaden.
 
Niemand doet het graag, een partner verwittigen dat zij/hij mogelijk besmet is geraakt met een soa en zich beter laat testen. Ook daar kan de gezondheidsprofessional bij helpen. Via Partneralert.be kan u een code aanvragen waarmee uw patiënt of cliënt haar of zijn partner(s) anoniem op de hoogte kan brengen. Zo helpt u mee de verder verspreiding tegen te gaan.   
 
Wat te doen als u een infectie met chlamydia vaststelt? Domus Medica zette alles inzake diagnose, behandeling, opvolging en verwijzing op een rijtje in een richtlijn. Die kunt u hier nalezen.
 
Wie zich nog uitgebreid wil inlezen over alle klinische vragen over seksueel overdraagbare aandoeningen, kan terecht bij de 'Praktijktool Seksueel overdraagbare infecties: aanpak in de huisartsenpraktijk'.  

Uiteraard kunt u uw patiënt of cliënt ook door verwijzen naar Allesoverseks.be, de informatiewebsite van Sensoa. Daar vindt iedereen toegankelijke en onderbouwde informatie over alles in verband met seksueel overdraagbare aandoeningen.