Nieuw online platform voor psychologische hulp voor jongeren

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) lanceert samen met OnlinePsyHulp een nieuw online platform voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychische moeilijkheden.

Omdat het mentaal welzijn van jongeren onder druk staat, krijgt OnlinePsyHulp dat al bestond voor volwassenen, een nieuwe versie gericht op jongeren tussen 16 en 23 jaar met psychische moeilijkheden die nog geen gepaste hulp zochten en/of vonden. 

Het online platform biedt ondersteuning bij een breed scala aan psychische klachten, variërend van angst en sombere gevoelens tot het omgaan met diverse emotionele uitdagingen. Daarbij kan worden ingespeeld op specifieke thema’s zoals eenzaamheid, identiteit, relationele problemen, zelfbeschadiging, trauma, eetproblemen, gamen en middelengebruik. De hulpverleners (psychologen en psychotherapeuten) zijn deskundige professionals gespecialiseerd in online begeleiding van jongeren.

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is het online aanbod gratis, wordt vertrouwelijkheid gegarandeerd en kunnen jongeren zelfs anoniem blijven indien ze dat willen. Merkt een zorgverstrekker dat de online hulp niet meteen de meest geschikte hulpvorm is, dan kan de mogelijkheid worden geboden om via chat enkele vrijblijvende gesprekken te voeren. 

Het nieuwe platform is hier te raadplegen.

Filip Ceulemans