Neem plaats op onze bank

Met als thema ‘Neem plaats op onze bank’ vindt van 1 tot 10 oktober de jaarlijkse tiendaagse van de geestelijke gezondheidszorg plaats. In heel Vlaanderen worden zogenoemde ‘verbindende zitbanken’ geplaatst met de vraag er plaats te nemen.

Tien dagen – van 1 tot 10 oktober – wordt Vlaanderen overspoeld met acties die aandacht vragen voor alle aspecten van psychische gezondheid: van je gelukkig voelen en goed in je vel zitten tot (het bespreekbaar maken van) psychische kwetsbaarheid en herstel. Deze campagne is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven, Te Gek!? en de Vlaamse Logo’s en krijgt steun van de Vlaamse overheid. 

De slogan van de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid luidt al vele jaren ‘Samen Veerkrachtig’. “Maar na een jaar van social distancing, het wegvallen van spontane ontmoetingen of babbels met onbekenden leggen we het accent ook echt op ‘samen’. Samen niksen op een bankje, samen keuvelen, samen uitrusten”, zegt Marlien De Coen, stafmedewerker bij Te Gek!?. “Een zitbank nodigt uit om even tot rust of tot stilstand te komen. Tegelijkertijd kan het een ‘toevallige’ ontmoeting tussen mensen stimuleren. Elke ontmoeting is een kans om elkaar te leren kennen en verbinding te zoeken met anderen. Samen plaatsnemen op de bank versterkt het wij-gevoel. Een zitbank stimuleert om sociaal verbonden te zijn met elkaar. Dit is essentieel voor onze geestelijke gezondheid”, vult Veerle Soyez, expert mentaal welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, aan. “Daarom zetten we dit jaar de actie ‘Neem plaats op onze bank’ centraal.” Aan de zitbanken worden bankhangers bevestigd, die voorbijgangers uitnodigen tot een gesprek op een bankje.

Filip Ceulemans