MS-Liga start morgen jaarlijkse campagne

MS-Liga Vlaanderen vraagt traditioneel vanaf 1 september aandacht voor MS. De opbrengst van de campagne wordt gebruikt om personen met MS te ondersteunen, begeleiden en voorzien van vrijetijdsactiviteiten. 

Thema van de campagne van MS-Liga Vlaanderen is dit jaar ‘Actief met MS’ omdat de patiëntenorganisatie het erg belangrijk vindt dat mensen met MS actief kunnen blijven op gebied van werk, studies of vrijwilligerswerk. Vooral het verlies van werk kan een zware last betekenen voor een MS-patiënt. Het betekent verlies van inkomen net op een moment dat de ziekte zware financiële lasten met zich meebrengt. Uit schrik om hun werk te verliezen, zijn patiënten soms geneigd de diagnose van MS zo lang mogelijk te verzwijgen. Daardoor komen ze dan weer in een sociaal isolement terecht, wat zorgt voor een mentaal zware periode. Tien tot vijftien jaar na de diagnose is slechts een kwart van de personen met MS nog aan het werk. Een verontrustend laag cijfer, vindt MS-Liga Vlaanderen. 

“MS-Liga Vlaanderen komt als patiëntenorganisatie op voor deze problematiek en levert extra inspanningen om personen met MS te helpen om langer aan het werk te blijven, al dan niet in een aangepaste job. Bovendien schenken we ook aandacht aan jongeren met MS wanneer zij afstuderen en op zoek gaan naar een eerste job. Maar we hebben ook aandacht voor personen met MS die gestopt zijn met werken. Iedereen kan op zijn of haar manier actief blijven in de maatschappij. Velen werken als vrijwilliger in een vereniging, een ziekenhuis of voor MS-Liga Vlaanderen. Dit is van cruciaal belang en elke vorm van vrijwillige inzet is enorm waardevol”, legt MS-Liga Vlaanderen uit waarom het thema ‘Actief met MS’ werd gekozen voor de jaarlijkse MS-campagne. 

Tussen 4 en 8 september zal meermaals daags de radiospot van MS-Liga Vlaanderen te beluisteren zijn op de radionetten van de openbare omroep. Stem en gezicht van de campagne is de Vlaamse zangeres Olivia. Zij begrijpt als geen ander wat de gevolgen van de ziekte zijn omdat haar moeder aan de aandoening lijdt. 

Filip Ceulemans