Kringen bieden oplossing bij patiëntenstop

23 mei 2019

Met de website www.ikzoekeenhuisarts.be willen de Vereniging Huisartsenkringen Zuiderkempen (VHKZ) en de Huisartsenvereniging Regio Turnhout (HVRT) de patiënt die geen huisartsenprakrijk vindt, een helpende hand bieden.

Steeds meer huisartsenpraktijken in de Kempen lassen een patiëntenstop in. Patiënten vinden daar steeds minder makkelijk een huisarts. Om aan dat probleem tegemoet te komen, lanceren de Vereniging Huisartsenkringen Zuiderkempen (VHKZ) en de Huisartsenvereniging Regio Turnhout (HVRT) een website die patiënten op zoek naar een huisarts moet leiden naar een huisarts in hun buurt die nog wel patiënten aanneemt.

De website werkt op een uiterst patiëntvriendelijke manier. De patiënt geeft zijn adres in en de website zoekt de huisartsen binnen aan straal van 3 tot 5 kilometer die geen patiëntenstop hebben ingevoerd. We deden zelf de test en voerden enkel willekeurige adressen in. Het aantal voorgestelde huisartsen(praktijken) varieerde tussen drie en vijftien.

De huisartsenkringen maken van de website ook gebruik om te wijzen op het belang van een vaste huisarts en een Globaal Medisch Dossier. “Voor jou als patiënt is het belangrijk dat je gehoord wordt, dat er een dossier wordt bijgehouden, dat je klachten gegroepeerd worden en dat er een vertrouwensband wordt opgebouwd met je huisarts. Dit is enkel mogelijk wanneer je een vaste huisarts hebt en niet hoeft te hoppen tussen verschillende huisartsen die van wacht zijn, net wanneer jij een probleem hebt. Daarnaast is het ook voordelig voor iedereen wanneer je een globaal medisch dossier hebt, dit is een elektronisch dossier dat de arts bewaart en na elke medische raadpleging automatisch aanvult. Het doel van zo’n GMD is om nog sneller te kunnen handelen bij een diagnose of wanneer het noodzakelijk is om doorgestuurd te worden naar een specialist, ziekenhuis of medisch centrum”, luidt het op de website. Wie doorklikt, krijgt nog wat meer informatie over de voordelen van een vaste huisarts, een GMD en de geïnformeerde toestemming om gezondheidsgegevens elektronisch te delen.

Filip Ceulemans