Kort nieuws vaccinatie 1/7/2021

Tweede dosis AstraZeneca vervroegen

Momenteel staan er ongeveer 300 000 patiënten in Vlaanderen gepland voor een tweede vaccinatie van AstraZeneca, op 12 weken na de eerste dosis. Nu is er beslist om deze patiënten de keuze te geven om de tweede vaccinatie te vervroegen naar 8 weken na de eerste dosis.

Vanaf wanneer kunnen patiënten hun tweede vaccinatie inplannen?

De Taskforce Vaccinaties  verwacht dat er vanaf 6 juli voldoende AstraZeneca-vaccins bij de vaccinatiecentra zullen zijn. Verder moeten er ook voldoende vrije momenten in elk vaccinatiecentra beschikbaar zijn om deze vaccinaties te organiseren. 

Welke patiënten kunnen best hun afspraak vervroegen?

De tweede vaccinatie AstraZeneca kan best vervroegd worden bij patiënten met een verhoogd risico op complicaties (risicopatiënten met bepaalde aandoeningen en 65’+ers). Enkel na de tweede dosis beschermt AstraZeneca voldoende tegen de deltavariant van het coronavirus. 

Hoe kunnen patiënten hun tweede dosis vervroegen?

Patiënten kunnen dit in principe zelf met de bevestigingsmail van de tweede vaccinatie. Via deze bevestigingsmail, kunnen ze de oorspronkelijke afspraak annuleren en een nieuwe afspraak boeken. Op de website laatjevaccineren vindt u de verschillende stappen om een vaccinatie te vervroegen. 

Wat als het patiënten niet lukt om de afspraak zelf te herboeken? 

Indien het patiënten niet lukt om zelf de afspraak te herboeken, kunnen zij naar de lokale helpdesk bellen. Mogelijk kunnen de helpdesks de eerste dagen overbevraagd zijn, omdat veel patiënten vragen hebben, over het vervroegen van hun tweede vaccinatie. 
 

Herkansing voor wie nog niet gevaccineerd is

Hoe kunnen patiënten die de eerste uitnodiging hebben gemist zich opnieuw aanmelden?

Sinds gisteren kunnen deze patiënten zich opnieuw aanmelden voor de reservelijst via QVAX, zodat het vaccinatiecentrum hen kan uitnodigen wanneer ze vaccins op overschot hebben. 

Deze patiënten krijgen ook opnieuw een uitnodiging per post toegestuurd, nadat alle 16+’ers een vaccinatie-uitnodiging hebben ontvangen. 

Patiënten die een vaccinatie hebben gemist, krijgen pas een tweede kans, nadat alle 16’+ers de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren. 

Hoe kunnen patiënten die een tweede vaccin hebben gemist een nieuwe vaccinatie inplannen?

De procedure hiervoor wordt nog meegedeeld, patiënten kunnen de tweede vaccinatie eind augustus/ begin september plannen. 

Kunnen weigeraars zich opnieuw aanmelden voor vaccinatie?

Patiënten die hun vaccin hebben geweigerd, kunnen hun weigering intrekken door hun vaccinatiecode opnieuw te activeren. Dit kan eenvoudig via QVAX:

  1. De patiënt surft naar www.qvax.be en maakt een account aan, of meld zich meteen aan indien hij reeds over een account beschikt.
  2. De patiënt krijgt een melding dat de vaccinatiecode gedeactiveerd werd.
  3. De patiënt kan de vaccinatiecode opnieuw activeren, zodat de weigering wordt ingetrokken. Op die manier kan de patiënt worden opgeroepen via de reservelijst. 

Weigeraars kunnen nadat ze zich opnieuw hebben aangemeld op de reservelijst een uitnodiging krijgen, zodra er vaccins op overschot zijn. Daarnaast krijgen weigeraars, na de activatie van hun vaccinatiecode, ook een uitnodiging per post, nadat iedereen een eerste kans heeft gehad tot vaccinatie.

Het vaccinatiecentrum kan de vaccinatiecode zelf niet opnieuw activeren. Dit kan alleen door de patiënt zelf of door de huisarts. 

Contra-indicatie van capillair leksyndroom voor vaccinatie AstraZeneca

Omdat er wereldwijd een kleine groep symptomen vertoonden, is een voorgeschiedenis van het capillair leksyndroom voortaan opgenomen als contra-indicatie voor het AstraZeneca- vaccin. Daarnaast moeten huisartsen ook aandachtig zijn voor symptomen van het capillair leksyndroom (en TTS) de eerste dagen na vaccinatie.

Lees meer in het infodocument van AstraZeneca

Handmatig geregistreerde vaccinaties in vaccinnet

Sinds 23/6 zijn zo'n 2500 COVID-vaccinaties manueel geregistreerd  door huisartsen in Vaccinnet. Het gaat hier om vaccinaties die in het buitenland zijn gebeurd. Het verwerken van deze registraties zal vandaag gebeuren en morgen of overmorgen zullen deze registraties ook terug te vinden zijn op het COVID-certificaat.

Enkel vaccinaties met door het EMA goedgekeurde vaccins en toegediend in de EU, Noorwegen, IJsland, Zwitserland of Liechtenstein komen in aanmerking voor het certificaat.