Kleurrijke sokken tegen mentale problemen

De Belgian Medical Students’ Association (BeMSA) vraagt zorgverstrekkers morgen (vrijdag 7 juni) twee verschillende, liefst kleurrijke sokken aan te trekken om aandacht te vragen voor mentale gezondheidsproblemen waarmee zorgverstrekkers worden geconfronteerd.

Morgen vrijdag 7 juni lanceert de Belgian Medical Students’ Association (BeMSA) #SunnySocks4Docs. “Op die dag moedigen we artsen en andere zorgverstrekkers aan om verschillende kleurrijke sokken aan te trekken om aandacht te vragen voor de mentale gezondheidsproblemen waar vele zorgverstrekkers mee worden geconfronteerd in België. Deelnemers worden verzocht om een foto te nemen van hun sokken op het werk en deze op sociale media te posten met de hashtag #SunnySocks4Docs”, aldus de BeMSA. Volgens de studenten geneeskunde heeft 40% van de Belgische artsen al wel eens te kampen met emotionele uitputting. 6,6% voldoet aan de criteria voor een klinische burn-out.

Met de campagne wil de BeMSA het bewustzijn voor psychische gezondheidsproblemen bij artsen en zorgverstrekkers vergroten. “We willen een nationale discussie aanwakkeren over het onderwerp, het stigma en taboe eromheen doorbreken en mensen die het moeilijk hebben laten weten dat ze niet alleen staan. Vandaag wordt nog steeds verwacht van artsen dat hun werk op de eerste plaats komt, boven zichzelf, familie en vrienden. Maar als arts of paramedicus is een goede zelfzorg uiteindelijk het beste wat je je patiënten kan bieden. Lange dagen, korte nachten en depersonalisatie leiden immers tot minder goede kwaliteit en veiligheid van zorg”, zegt Vincent Raymaekers van BeMSA.

De BeMSA wil het niet enkel houden bij symbolische acties, maar biedt medestudenten praatsessies aan via het project Start to Talk. Geneeskundestudenten kunnen er open communiceren over problemen die ze ervaren. “In het werkveld ontbreken deze initiatieven echter vaak, voor artsen en paramedici met mentale gezondheidsproblemen zijn er weinig aanspreekpunten”, besluit Vincent Raymaekers.

Filip Ceulemans