HGR geeft voedingsaanbevelingen

22 sep 2016

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde gisteren de zesde editie van zijn ‘Voedingsaanbevelingen voor België’. De nieuwe editie was nodig om aanpassingen door te voeren die rekening houden met de wetenschappelijke kennis over de fysiologische effecten van en behoeften aan nutriënten.

HGR grEen eerste verschil met de editie van 2009 is de betere structurering van de hoofdstukken. Bovendien wordt voor het eerst gekozen voor praktische aanbevelingen die meteen bruikbaar zijn voor voedingsdeskundigen en andere zorgverstrekkers. Elk hoofdstuk begint met een uiteenzetting over het belang van het nutriënt in kwestie. Daarna worden aanbevelingen gegeven voor de dagelijkse hoeveelheid die men dient in te nemen en over de maximale hoeveelheid die best niet overschreden wordt. Voor zover beschikbaar wordt de gebruikelijke inname van het nutriënt in België besproken en worden de belangrijkste voedingsbronnen van het nutriënt aangegeven. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met praktische aanbevelingen.

Deze editie bevat aanbevelingen over energie, eiwitten, vetten, koolhydraten en voedingsvezels, alcohol, mineralen, sporenelementen en vitaminen. De aanbevelingen zijn gericht op de algemeen gezonde bevolking met als doel gezondheid te promoten en te behouden. Binnen de algemene richtlijnen wordt verder aandacht besteed aan bijzondere groepen (kinderen, ouderen, mannen, vrouwen en zwangere vrouwen).


Lees hier de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.