Heb je symptomen, bel sneller naar je huisarts

Afgelopen week kreeg Domus Medica via de interfederale werkgroep rond test en tracing inzicht in de data van het volledige testproces. Hieruit blijkt dat er nog heel wat patiënten met symptomen te lang wachten vooraleer ze contact zoeken met hun huisarts. Domus Medica roept patiënten op om zo snel mogelijk hun huisarts te contacteren als ze symptomen vertonen, zodat zij snel getest kunnen worden. 

Uit de data die Sciensano ter beschikking stelt, blijkt dat gedurende deze hele epidemie patiënten met symptomen eventjes wachten om naar de huisarts gaan. Het is echter cruciaal dat patiënten toch snel contact opnemen met hun huisarts om zich te laten testen. Door op tijd naar de huisarts te gaan kunnen ze vroeger gedetecteerd worden en is de periode van onwetende verspreiding kleiner. Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “Om de exitstrategie te doen slagen is het testen en tracen van personen, besmet met COVID-19, cruciaal. Daarom is het van belang dat patiënten van zodra ze symptomen vertonen, zich laten testen. Enkel op deze manier kunnen we de epidemie indammen.” 

Domus Medica wil graag aanstippen dat patiënten niet bezorgd hoeven te zijn. Zowel de testcentra als de huisartsen werken op een bijzonder veilige manier. Reeds in mei heeft Domus Medica tien vuistregels opgesteld voor een veilige praktijkvoering. Deze regels zijn ook door de Hoge Gezondheidsraad overgenomen. Hoewel deze regels veel inspanningen vragen van de huisartsen, willen wij benadrukken dat de huisartsen deze regels nauwgezet opvolgen. Huisartsen doen er alles aan om de patiënten op de meest veilige manier te ontvangen in hun praktijk. Huisartsen hebben zich ook zo georganiseerd dat ze de dag zelf nog de patiënten in de eigen praktijk of het testcentrum kunnen laten testen. 


U contacteert uw huisarts bij: 

Minstens één van de volgende hoofdsymptomen die acuut ontstaan zijn, zonder andere duidelijke oorzaak: hoest, benauwdheid, druk op de borst, acuut geur- en/of smaakverlies, onregelmatige ademhaling; 

Of 

Minstens twee van de volgende symptomen, zonder andere duidelijke oorzaak: koorts, spierpijn, vermoeidheid, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, anorexie, waterige diarree, acute verwardheid, plotse val; 

Of 

Verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest…), zonder andere duidelijke oorzaak. 

Stel uw zorg dus niet op eigen initiatief uit! Als u klachten hebt, neem contact op met uw huisarts en hij/zij zal u op een veilige manier verder helpen.