Griepepidemie bereikt “zeer hoge intensiteit”

18 feb 2013

De griep slaat toe zoals ze de afgelopen vijf jaar niet meer heeft toegeslagen. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid dat zich hiervoor baseert op gegevens van de huisartsenpeilpraktijken. De epidemie krijgt de kwalificatie “zeer hoge intensiteit”.

zieke hond grHet aantal gevallen van griep en griepachtige aandoeningen bij de huisarts blijft stijgen. Dat blijkt uit de gegevens die het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zopas bekend maakte. In de periode van 4 tot 10 februari consulteerden ongeveer 1.083 Belgen op 100.000 hun arts met en griepachtig syndroom. Dat levert de epidemie meteen de kwalificatie “zeer hoge intensiteit” op. De drempel die daarvoor volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) moet overschreden worden, bedraagt immers net 1.083 consultaties per 100.000 Belgen per week. Het griepvirus verspreidt zich in vergelijking met de voorgaande jaren blijkbaar veel makkelijker. “De voorbije vijf jaar is het niveau van raadplegingen voor een griepachtig syndroom alvast nooit zo hoog geweest als nu”, stelt Francçoise Wauillaume, epidemioloog bij het WIV, vast. 

De intensiteit van de griepepidemie mag dan wel groot zijn, de ernst van de infecties is dat veel minder. Die wordt door het WIV matig genoemd. “Uit de surveillance blijkt dat huisartsen, pediaters en ziekenhuizen een hoge werklast hebben, maar dat de ernst van de gevallen vergelijkbaar is met vorig jaar, wat al gematigd mag beschouwd worden.” Of we deze week de piek van de griepepidemie bereikt hebben, durft het WIV ondertussen niet stellen. Dat het aantal gevallen ook in onze buurlanden blijft stijgen, wijst niet meteen in de richting van het einde van de epidemie.

Het griepvirus treft mensen uit alle leeftijdscategorieën en maakt ook geen onderscheid tussen de regio’s. Vlaanderen, Brussel en Wallonië worden in ongeveer even grote mate getroffen. “In de geregistreerde virussen is het influenza B virus nog steeds goed vertegenwoordigd, terwijl het aantal influenza A virussen lichtjes daalt. De varianten van het virus die in België circuleren, stemmen nog steeds overeen met de stammen die in het griepvaccin gebruikt werden”, weet Steven Van Gucht, diensthoofd virale ziekten van het WIV. 

Om de griepepidemie in te dijken, geeft u uw patiënten best enkele eenvoudige vuistregels mee:

  • Als u niest of hoest, nies of hoest dan in een zakdoek en gooi hem nadien weg
  • Als u geen zakdoek bij de hand hebt, nies dan in uw ellenboog en niet in uw hand
  • Was uw handen regelmatig met zeep en water, zeker na het gebruik van het openbaar vervoer
  • Vertonen de griepsymptomen zich, blijf dan thuis en dat minstens tot één dag nadat de koorts verdwenen is