Gratis online programma voor slachtoffers van seksueel geweld

Houvast is een gratis online leerprogramma voor inwoners van België vanaf 18 jaar die seksueel geweld* hebben meegemaakt en die last ondervinden van onaangename gevoelens, gedachten of gedrag sinds die gebeurtenis(sen).  

Het is een “psycho-educatie”-programma: dit betekent dat je zal leren hoe het komt dat je sommige zaken voelt, denkt of doet, sinds je seksueel geweld hebt meegemaakt. Het kan zijn dat je één of meerdere van de gedachten, gevoelens of gedragingen hieronder bij jezelf herkent:

  • Je herbeleeft de situatie zonder dat je dit wil
  • Je hebt soms nachtmerries of flash-backs
  • Je vermijdt of ontwijkt bepaalde situaties of plaatsen
  • Je bent soms prikkelbaar en hebt soms woede-uitbarstingen zonder grote aanleiding
  • Je schrikt snel, voelt je angstig of je bent altijd op je hoede
  • Je krijgt soms sterke lichamelijke reacties zoals zweten, trillen, snel gaan ademen, of hoge hartslag bij bepaalde situaties die je doen denken aan wat er gebeurd is
  • Je voelt je soms heel afwezig
  • Je hebt vaak negatieve gedachten over jezelf, over anderen of over de wereld
  • Je voelt soms de nood om jezelf te verwonden

Voor wie is Houvast?

Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, 18 jaar bent of ouder én een van de hierboven beschreven zaken bij jou herkent, dan is Houvast iets voor jou.

Het is eigenlijk aangewezen om hiervoor in begeleiding te gaan bij een psycholoog, maar voor velen is dit geen gemakkelijke stap. Sommigen zijn ook al in begeleiding bij een psycholoog maar vinden het moeilijk om het seksueel geweld daar te bespreken. Daarom willen we jou in dit gratis online leerprogramma de kans geven om beter te kunnen begrijpen waarom je die dingen voelt, denkt of doet. Het kan een houvast zijn voor jou, om beter met eventuele onaangename gedachten, gevoelens of gedragingen om te gaan.

Hoe verloopt Houvast?

Houvast bestaat uit 4 online sessies. Je kan beginnen met de eerste sessie en op elk moment beslissen of je aan de volgende sessie wil deelnemen of niet.

  • Sessie 1 is individueel, dat betekent dat één van de begeleiders alles persoonlijk aan jou uitlegt via videobellen, en dat jij ook al jouw vragen aan de begeleider kan stellen. We vragen je om je camera aan te zetten als dat kan, de begeleider zal dat ook doen. De sessie duurt ongeveer 45 minuten. Je kan een ‘nickname’ kiezen zodat de begeleiders jouw echte naam niet kennen als je dit niet wil.
  • Sessie 2 is een online video waar je toegang toe krijgt, waarin de begeleider uitleg geeft. Je kan gedurende een week kiezen wanneer je deze video bekijkt. De video duurt ongeveer 20 minuten.
  • Sessie 3 is opnieuw individueel, zoals sessie 1. Je kan dan ook jouw vragen stellen over de video van sessie 2.
  • Sessie 4 is in groep of individueel, wat jij het liefste hebt. In groep betekent dat je samen met andere personen die Houvast volgen de uitleg van de begeleider volgt, en iedereen zijn vragen kan stellen. Je kan opnieuw een nickname kiezen, dus je hoeft jouw echte naam niet te delen met de andere deelnemers als je dat niet wil. De begeleider zal met jou in sessie 3 bespreken of je jouw camera liever aan of uit zet tijdens de groepssessie. Je kan sessie 4 ook individueel krijgen, dan verloopt deze zoals sessie 1 en 3.

Hoe schrijf ik me in?

Inschrijven is mogelijk vanaf 22 februari 2021 via het contactformulier op https://seksueelgeweld.sittool.net/Houvast

Eens je het contactformulier ingevuld en verstuurd hebt, zal één van de medewerkers een telefonisch gesprek met jou plannen. In dat telefonisch gesprek krijg je meer uitleg over Houvast, luisteren we naar wat jouw verwachtingen zijn en geven we jou ook meer uitleg over de wetenschappelijke studie die aan Houvast gekoppeld is. Indien jouw verwachtingen overeen komen met wat Houvast te bieden heeft, plannen we samen de eerste online sessie.

De sessies kunnen overdag of ’s avonds gepland worden, afhankelijk van wat voor jou past.

Wie zijn de begeleiders?

De begeleiders zijn psychologen, die ook werken voor de Ch@t na Seksueel Geweld. Ze hebben veel ervaring in werken met mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Als je vragen hebt over Houvast, kan je op de chat op seksueelgeweld.be terecht tijdens de openingsuren of op afspraak. Je kan ook jouw vragen mailen naar psy.edu@ugent.be

Wat is de wetenschappelijke studie naar Houvast?

Universiteit Gent wil onderzoeken of Houvast de personen die deelnemen heeft geholpen. Je krijgt meer uitleg over de studie in het telefonisch gesprek.

 

* Onder de term ‘seksueel geweld’ valt elk handeling (of elke poging tot die handeling) van seksuele aard die tegen je wil wordt uitgevoerd; of het nu gaat om seksuele uitnodigingen of opmerkingen, het verspreiden van foto’s van seksuele aard, blootstelling aan beelden of aan intieme lichaamsdelen van iemand, of seksueel lichamelijk contact zonder toestemming (aanrakingen, poging tot verkrachting, verkrachting).