Geen toeslag meer bij apotheker van wacht

28 feb 2019

De toeslag van ongeveer 5 euro die patiënten moeten betalen wanneer ze ’s avonds of in het weekend een apotheker van wacht bezoeken, vervalt binnenkort. De apotheker van wacht krijgt in de plaats een permanentievergoeding. 

Een patiënt die ’s nachts of in het weekend een huisarts raadpleegt, moet vervolgens vaak geneesmiddelen halen bij de apotheker. Momenteel rekent die tot 5 euro extra aan voor de aflevering van geneesmiddelen. Die toelage verdwijnt en wordt vervangen door een permanentievergoeding voor de apotheker. De toelage blijft wel bestaan wanneer het overduidelijk gaat om een niet-dringend geval. Voor dit jaar voorziet de overheid een budget van 8 miljoen euro om de wachtvergoedingen te financieren. 

Filip Ceulemans


Verduidelijking: Momenteel geldt dat bij afhalen van producten in de apotheek buiten de normale openingsuren steeds een wachthonorarium van €5,24 verschuldigd was. Indien de producten voorgeschreven en terugbetaald zijn, is deze €5,24 volledig gedekt door de ziekteverzekering en dient de patiënt dit niet voor te schieten. In andere gevallen moet de patiënt zelf instaan voor het wachthonorarium.

M.a.w.: als je na een doktersbezoek met je zieke baby voorgeschreven antibiotica gaat afhalen bij de apotheek van wacht, betaal je enkel het eigen aandeel van dit product. De ziekteverzekering betaalt de rest van de kostprijs + het wachthonorarium van €5,24. Als de flesvoeding voor je baby onverwacht op is en je 's avonds bij de apotheek binnen springt om nieuwe te kopen, betaal je de volle prijs van het product + een wachthonorarium van €5,24.

Meer info: apotheker.be: Mag een apotheker mij meer aanrekenen wanneer hij van wacht is? 

WT