FarmaStatus bekijkt beschikbaarheid geneesmiddelen

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) lanceert de tweede release van FarmaStatus, de online applicatie die informatie verzamelt over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in België.

FarmaStatus toont informatie over alle geneesmiddelen die in België zijn vergund. De applicatie toont wanneer geneesmiddelen tijdelijk onbeschikbaar zijn, wanneer de commercialisatie tijdelijk of definitief wordt stopgezet en wanneer geneesmiddelen opnieuw beschikbaar zijn. De nieuwe release voorziet in extra functionaliteiten waarbij rekening werd gehouden met feedback en suggesties vanuit het veld sinds de lancering van de applicatie eind 2019. 

Voor patiënten is de applicatie handig omdat ze eenvoudig kunnen opzoeken of een geneesmiddel dat ze nodig hebben, beschikbaar is. Bovendien kunnen ze via e-mail op de hoogte worden gehouden van de beschikbaarheid van een specifiek geneesmiddel. Ze krijgen tevens informatie over de reden van de onbeschikbaarheid. Voor artsen verandert er niet meteen iets. Het FAGG heeft ervoor gezorgd dat de informatie over onbeschikbaarheden ook in de voorschrijfsoftware kan worden opgenomen, zodat al tijdens het voorschrijven kan worden opgemerkt of er een probleem met beschikbaarheid is. 

Filip Ceulemans