Empathie helpt

20 sep 2012

Wanneer een arts veel empathie vertoont met zijn patiënt, heeft dat een positieve invloed op het genezingsproces. Dat blijkt uit een grootschalige Italiaanse studie bij diabetespatiënten die gepubliceerd werd in het septembernummer van Academic Medicine.

empathie gr

Patiënten met diabetes waarvan de arts een hoge empathiescore heeft, hebben een significant lager aantal acute metabolische complicaties dan patiënten die een arts hebben met een gemiddelde of een lage empathiescore. Dat is het toch wel opvallende resultaat van een studie die gepubliceerd werd in het septembernummer van Academic Medicine. De studie omvatte 20 961 patiënten met diabetes type 1 of type 2 en 242 huisartsen uit de regio Parma. De huisartsen kregen scores op de Jefferson Scale for Empathy (JSE). 

In een eerdere studie (891 diabetici en 269 artsen) werden de resultaten van deze JSE-score gekoppeld aan de resultaten van twee medische tests bij de diabetespatiënten: een hemoglobine A1c-test en een meting van het cholesterolgehalte. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat er een verband bestaat tussen de JSE-score en de medische resultaten van de patiënten. In deze nieuwe studie gingen na of er een verband bestond tussen de JSE-score en acute metabolische complicaties bij de patiënt (kéto-acidose, coma). Bij de artsen met een zeer grote empathie werden 29 patiënten om die reden in een ziekenhuis opgenomen (op een totaal van 7224). Bij de artsen met een geringe empathie waren er dat 42 (op 6434). 

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van de studie aan dat empathie wel degelijk invloed heeft op de gezondheidstoestand van de patiënt. Ze houden dan ook een pleidooi om tijdens de geneeskundestudies (meer) aandacht te besteden aan het aanleren en inoefenen van dit soort vaardigheden. Daarmee zitten ze op dezelfde lijn als beroepsorganisaties zoals de Association of American Medical Colleges en de American Board of Internal Medicine.