Dubbele accrediteringspunten bij LOK over antibioticabeleid

LOK-sessies over het bevorderen van een kwalitatief antibioticabeleid leveren vanaf januari 2024 dubbele accrediteringspunten op. 

Dat antimicrobiële resistentie een reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid is algemeen geweten. Om dat gevaar aan te pakken, startte de overheid het Nationaal Actieplan One Health waarin multifactorieel wordt ingezet op de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Kennis over een correct gebruik van antibiotica is daarbij van het grootste belang. 

Op vraag van de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie (NRKP) keurde de accrediteringsstuurgoep een verdubbeling goed van de accrediteringspunten voor LOK-vergaderingen voor huisartsen wanneer die gaan over het bevorderen van een kwalitatief antibioticabeleid. De maatregel gaat in vanaf januari 2024.

Dit initiatief staat op zich los van de NRKP-indicatoren over antibiotica. De LOK-vergadering hoeft dus niet noodzakelijk over de bespreking van deze indicatoren te gaan.  Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een MFO antibiotica binnen de context van een LOK-vergadering te organiseren. 

Filip Ceulemans