Domus Medica wil op verschillende beleidsniveaus constructief het overleg aan gaan om zo de belangen van de huisartsen optimaal te verdedigen. Dat houdt onder meer in dat Domus Medica zich bij de volgende syndicale verkiezingen als monodisciplinair huisartsensyndicaat kandidaat zal stellen indien blijkt dat de huidige vertegenwoordigers van de huisartsen de verdediging van de beroepsgroep niet optimaal ter harte nemen. Dat besliste de algemene vergadering vorig weekend.
De beroepsverdediging van de huisartsen is één van de hoofdtaken van Domus Medica. Vertrekkend vanuit de uitgangspunten van het Zorgmodel 2020 wil de algemene vergadering van Domus Medica als monodisciplinair huisartsensyndicaat deelnemen aan de volgende syndicale verkiezingen, indien blijkt dat de huidige vertegenwoordigers van de huisartsen er niet in slagen de noodzakelijke randvoorwaarden voor een goede huisartsgeneeskunde te laten invoeren. De volgende syndicale artsenverkiezingen vinden plaats in 2014. De raad van bestuur legde dat voorstel zaterdag aan de algemene vergadering voor, en dat na een grondige analyse en evaluatie van de poging om in 2010 aan deze verkiezingen deel te nemen.
“Domus Medica kiest voor constructief overleg op verschillende niveaus. We zien beroepspromotie erg ruim en vinden dat Domus Medica via verschillende kanalen moet wegen op het beleid”, zegt woordvoerster Erika Van Nuffel. “Zo willen we de boodschappen van het Zorgmodel 2020 uitdragen en ze stapsgewijs laten aanvaarden en doen implementeren op zowel Vlaams als federaal niveau.” Op federaal niveau is het daarom belangrijk indien nodig via de syndicale verkiezingen een plaats te veroveren aan de tafel waar de beslissingen getroffen worden. Door mee aan tafel te zitten, wil Domus Medica de al te specialistische kijk op de gezondheidszorg doorbreken en de mogelijkheden van een holistische huisartsenzorg in de schijnwerper zetten. “Sommige randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om kwalitatieve huisartsgeneeskunde aan te bieden, zijn absoluut niet vervuld. Men kan van de huisarts niet blijven verwachten dat hij er nieuwe taken bijneemt, zonder dat daar iets tegenover staat. Ook financieel.”
“Een ondersteunende kerngroep en een reflectiegroep binnen Domus Medica moeten de syndicale werking vorm geven en de raad van bestuur bijstaan om met één stem te spreken”, geeft Erika Van Nuffel aan hoe men te werk wil gaan. “De aandacht voor het syndicale mag echter geen negatieve invloed hebben op de wetenschappelijke pijler van Domus Medica. Die blijft belangrijk in de brede opdracht van Domus Medica, dat de enige organisatie is waar de wetenschappelijke onderbouw van de huisartsgeneeskunde nog aan bod komt. Dat mogen we niet stiefmoederlijk behandelen”, aldus Erika Van Nuffel.
Zie ook: Alle aandacht op de huisarts en de huisartsenkring! Syndicale visietekst van Domus Medica