Digitale overlijdensaangifte: testgebruikers gezocht

12 jul 2024

De Vlaamse steden en gemeenten, huisartsen en ziekenhuizen, uitvaartsector en Vlaamse en federale overheden werken samen met Athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf, aan een vereenvoudigde en digitale overlijdensaangifte. Met de realisatie van een centraal platform beogen ze een eenvoudiger en sneller administratief proces wanneer iemand overlijdt. De arts die de vaststelling van het overlijden doet, dan wel als beëdigd arts het controleverslag verzorgt, zal dit niet langer op papier doen, maar meteen de overlijdensgegevens ingeven via een digitale webtoepassing.
 
Het platform is momenteel in ontwikkeling. Vanaf 2025 zullen uitvaartondernemers en lokale besturen als eersten gebruikmaken van het platform voor onder meer de uitwisseling van de toelating tot begraven of crematie. De artsen schakelen begin 2026 over op de nieuwe digitale werkwijze (de precieze datum wordt later bepaald) en haken hiermee aan op het centrale platform. Ook alle Vlaamse lokale besturen en uitvaartondernemers zullen op dat moment verplicht – via een nieuw Vlaams decreet – aangesloten zijn en de gegevens digitaal verwerken.

De eerste fase gaat over het digitaliseren van het bestaande proces met bijkomend het ‘only once’-principe waarbij de gegevens (anders dan op papier) slechts eenmalig ingevoerd moeten worden. In een latere fase (na 2026) zal het platform geoptimaliseerd worden en de mogelijkheden uitgebreid, zoals de administratieve ontzorging van nabestaanden.
 
Domus Medica is nauw betrokken bij dit project en vertegenwoordigt de huisartsen in de stuurgroep om te verzekeren dat het uiteindelijke systeem zowel op functioneel vlak een meerwaarde is, als gebruiksvriendelijk in de dagelijkse praktijk.

 

Oproep: als arts deze module al functioneel testen?


Athumi en Domus Medica zijn op zoek naar een aantal artsen die de komende weken (vóór 2/8) een 3-tal reële overlijdenscases met fictief INSZ-nummer willen invoeren in het platform. Op die manier kan het projectteam verifiëren of u de data zoals ingevoerd op het papieren formulier ook probleemloos digitaal kan ingeven en of deze informatie correct kan worden verwerkt. Via een korte vragenlijst kan u uw gebruikerservaring delen met het projectteam. Voor deze test en evaluatie schatten we een tijdsinvestering van ongeveer 20 minuten. Interesse? Vul uw e-mailadres hier in en dan worden de instructies bezorgd.