Besparing van 1,9 miljard

Generische geneesmiddelen leveren de Belgische overheid dit jaar een besparing op van 1,9 miljard euro. Dat zegt Medaxes, de koepelorganisatie van farmaceutische bedrijven die onder andere generische geneesmiddelen op de markt zetten, naar aanleiding van de Generic Medicines Day die vandaag wordt gehouden.

Dat de overheid 1,9 miljard euro bespaart door het gebruik van generische middelen, is volgens Joris Van Assche, managing director van Medaxes, niet onbelangrijk. “Als generische geneesmiddelen niet zouden bestaan, zou het budget dat de Belgische staat jaarlijks ter beschikking stelt om geneesmiddelen terug te betalen, op 17 september volledig zijn opgebruikt. Deze berekening onderstreept nogmaals het immense belang van onze sector voor de betaalbaarheid van de zorg.”

Het farmaceutische landschap zal de komende jaren gekenmerkt worden door een sterke toevloed van veelbelovende, nieuwe medicijnen. “Het doel is dat deze geneesmiddelen ter beschikking kunnen worden gesteld van elke patiënt die ze echt nodig heeft”, stelt Joris Van Assche. “En daar is geld voor nodig. Meer gebruikmaken van generische geneesmiddelen is ongetwijfeld een deel van de oplossing, want dat zorgt voor marktdynamiek, met dito prijsdalingen en besparingen.”

Filip Ceulemans