Berkenstuifmeel luidt nieuwe fase in pollenseizoen in

Nadat de els en de hazelaar het pollenseizoen op gang schoten, is het nu de beurt aan de berk om zijn pollen de vrije loop te laten.

Vorige week startte het berkenstuifmeelseizoen, dat zo de els en de hazelaar aflost. Meteen stelde Sciensano een verhoging vast van de concentraties van de allergieverwekkende stuifmeelsoort. De voorbije dagen waren dan ook optimaal vanuit het standpunt van de pollen: warm weer en bij wijlen een stevige wind. 

Naar schatting één Belg op tien ervaart allergische symptomen bij blootstelling aan grote concentraties berkenpollen. Voor artsen is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen de symptomen van een allergie en de symptomen van COVID-19. 

Sciensano raadt naast het volgen van de algemene regels inzake COVID-19 patiënten die last hebben van een pollenallergie een aantal bijkomende richtlijnen aan zoals het reinigen van de neus met fysiologisch water, het dragen van een zonnebril om contactreacties te vermijden, het dragen van een neus-mondmasker om blootstelling aan pollen via de luchtwegen te vermijden, het gebruik van papieren zakdoeken die eenmalig worden gebruikt en het regelmatig verversen van beddengoed.

Filip Ceulemans