De resultaten van de eerste nationale gezondheidsenquête sinds de covid-19-pandemie tonen enkele opvallende evoluties in het gezondheidsprofiel van de Belgische bevolking. Zo blijkt dat meer volwassenen voldoen aan de WHO-richtlijnen voor lichaamsbeweging in de vrije tijd: 34,9% in 2023-2024 tegenover 30,1% in 2018. Vooral mannen, jongvolwassenen en hoger opgeleiden scoren goed op dit vlak. Ook het aantal mensen dat minstens één dag per week met de fiets naar het werk gaat, is gestegen tot 33,6% (29,3% in 2018).
Tegelijkertijd blijft het schermgebruik hoog. Zeven op de tien Belgen ouder dan 15 jaar kijken dagelijks minstens twee uur tv of video. Jongeren en mensen met een lager opleidingsniveau spenderen gemiddeld meer tijd aan schermen. TV- of videokijken neemt toe met de leeftijd, terwijl het gebruik van sociale media afneemt met de leeftijd.
Wat betreft tabaksgebruik is er een daling in het aantal dagelijkse rokers tot 12,8% (15,4% in 2018), met een opvallende bereidheid tot stoppen: 36% van hen wil binnen het jaar stoppen. Het gebruik van e-sigaretten stijgt, vooral bij jongeren: 17% gebruikt ze, waarvan 6% dagelijks. Ook het dagelijks alcoholgebruik daalde tot 7,7% (9,7% in 2018), al blijft het totale alcoholgebruik relatief stabiel door zwaarder drinken op minder frequente momenten.
De screening op darmkanker voldoet nu aan de internationale normen (64,5%), maar dat geldt nog niet voor borst- en baarmoederhalskanker. Vaccinatiecijfers tonen een stijging voor griep, pneumokokken en HPV, waarbij sinds 2019 ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV.
De enquête, uitgevoerd door Sciensano, biedt een breed overzicht van gezondheidsindicatoren zoals lichaamsbeweging, rook- en alcoholgebruik, schermtijd, vaccinatie en kankerscreening. De resultaten zijn gebaseerd op een momentopname en laten geen oorzakelijke verbanden toe. Alle resultaten zijn te raadplegen op de website van Sicensano.
Eerder werden ook al resultaten voor andere gezondheidsthema's gepubliceerd.
Wim Torbeyns